Helmipöllö on valikoiva ravintonsa suhteen, ruokalista käsittää poikasaikaan lähinnä vain metsä ja peltomyyriä. 

25.10.2017 | 10:31 | 0

HELMIPÖLLÖN SYKSYINEN VAELLUS

 

 

 

Teksti ja kuva Jarmo Vacklin

 

Pesintäaikana helmipöllöt ovat varsin hiljaisia ja niitä ei juuri pääse näkemään.

Poikkeuksen tekee syksy, jolloin helmipöllöt lähtevät vaeltelemaan usein suurinkin

joukoin. Tällöin lintuja on helpompi havaita, sillä helmipöllö ei juuri ihmisistä perusta, vaan

saattaa jäädä pihapuun oksalle nuokkumaan useiksi tunneiksi.

Muita hyviä torkkupaikkoja voivat olla talojen piiput ja parvekkeiden kaiteet.

 

 

Helmipöllö on pääasiassa yöeläin ja se liikkuu etupäässä pimeään aikaan.

Syksyiset vaellukset johtuvat lähinnä huonosta myyrävuodesta. Myös nuoret linnut vaeltavat jonkin verran, mutta suurin osa muuttaa korkeintaan muutamien kymmenien kilometrien päähän synnyin paikastaan. Helmipöllö on kuitenkin paikkalintu, ja suurin osa vaeltavista yksilöistä on naaraita. Koiraat vartioivat pesäkolojaan yleensä läpi vuoden, tehden talvella ainoastaan lyhyitä käyntejä reviirin ulkopuolella.

 

 

On varsin yleistä, että naaraat jäävät uusille seuduilla reissuillaan, ja koiras joutuu hankkimaan lähes joka vuosi uuden kaverin. Mikäli myyräsadosta sattuu tulemaan todella huono, joutuvat koiraatkin lähtemään pakon edessä muualla, ainakin joksikin aikaa. Mutta tuskin koskaan mikään kolkka tyhjenee täysin helmipöllöistä.

Pahinta helmipöllölle ovat toukokuiset myyräkadot, tällöin saattavat menehtyä joko kaikki poikaset tai ainakin osa niistä. Pesässä voi olla liki kymmenkunta menehtynyttä pöllönpoikaa. Helmipöllö on valikoiva ravintonsa suhteen, ruokalista käsittää poikasaikaan lähinnä vain metsä ja peltomyyriä.

 

 

Usein helmipöllöt jättävät pesimättä kokonaan, joko kaverin puutteen, tai heikon ravintotilanteen vuoksi. On varsin tavallista, että jollakin alueilla saattaa kymmenestä reviiristä olla pesittynä vain yksi tai kaksi. Huonosta myyräsadosta ja pesimätuloksesta kertoo hyvin yksin reviirillään kököttävä koiras. Hyvinäkin myyrävuotena myyrien huippuesiintymät koskevat vain osaa Suomea. Myyrien määrät vaihtelevat runsaasti paikkakunnittain.

Usein helmipöllöt joutuvat turvautumaan myös pikkulintuihin ja pöllöt voivat hakea saalista varpushaukan tavoin lintulaudoiltakin. Helmipöllö on pieni lintu.

 

 

Toisinaan saalislintu voi olla vain punatulkun kokoista helmipöllöä suurempi, kuten kyyhkynen.

Linturavintoa pöllö käyttää lähinnä pesintäajan ulkopuolella.