Alatornion Pirkkojen puheenjohtaja Marcus Lahtinen seka entiset SM-tason hiihtajat Teija Kaartinen (os. Alatalo) ja Paivi Sipila (os. Hiltunen) juhlistivat 50-vuotista seuraa.

29.11.2016 | 16:16 | 0

Alatornion Pirkat on voimissaan 50-vuotiaana

 

Vuonna 1966 perustettu Alatornion Pirkat on vireä urheilun yleisseura. AlPi:n lajeina nykyään ovat hiihto, yleisurheilu, suunnistus, hiihtosuunnistus, triathlon ja veteraaniurheilijoille suunnattu aikuisurheilu. AlPi:n 50-vuotisjuhlat järjestettiin viime sunnuntaina Peräpohjolan opistolla Joentalolla.

 

 

Alatornion Pirkat perustettiin 16.12.1966 kun kolme kyläseuraa, Alatornion Urheilijat, Kaakamon Urheilijat ja Pirkan Pojat, löivät hynttyyt yhteen. Vuonna 1971 Alatornion Pirkkoihin liittyi Tornion Rasti-Pirkat ja vuonna 1980 Sattajärven Sampo. Nykyinen seuran jäsenmäärä on hieman yli 2 000 henkilöä.

 

 

AlPi:n puheenjohtajana on nyt noin vuoden verran toiminut Marcus Lahtinen.
– Olemme voimissaan oleva seura. Tuoreita SM-mitaleita on saatu, ja uskon että lisää on tulossa. AlPi on kuitenkin olemassa sitä varten että se huolehtii mahdollisuuksista saada liikkua, ja se tarkoittaa paljon muutakin kuin kilpaurheilua, Lahtinen painottaa.
Esimerkiksi suunnistuksen puolella Treffirastit ovat jo perinne. Lisäksi juoksun Yhteislenkkikin on kasvamassa sellaiseksi. Yleisurheilun puolella nuorille tärkeä on myös yleisurheilukoulu.
Kilpaurheilun puolella AlPi onkin menestynyt viime vuosina parhaiten nuorisourheilussa. Emmi Lämsä on muun muassa hiihtänyt Suomen mestariksi ja suunnistuksen puolella SM-mitaleja on tuonut Venla Taulavuori.
– Tulevaisuudessa jää nähtäväksi mikä laji milloinkin eniten kiinnostaa, Lahtinen sanoo.

 

 

Aikanaan Pirkkojen lajeina ovat olleet myös painonnosto, pyöräily ja lentopallo. Esimerkiksi seuran ensimmäiset Suomen mestaruudet tulivat vuonna 1967 painonnostossa Urho Saarelan ja Juhani Ylipekkalan tuomina.

Marcus Lahtinen piti Alatornion Pirkkojen 50-vuotisjuhlien tervehdyspuheen ja Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen juhlapuheen. Musiikkiesityksien lisäksi juhlissa nähtiin jopa sirkusesitys ja pidettiin Tero Taulavuoren laatima tietovisa seuran historiasta. Perustajajäsenistä paikalla oli Osmo Ylimäki.

 

 

Entisistä mestareista juhlissa nähtiin muun muassa Jari Isometsä, joka liittyi Pirkkoihin viisivuotiaana ja harrasti pitkään hiihdon rinnalla myös yleisurheilua.
Teija Kaartinen (os. Alatalo) ja Päivi Sipilä (os. Hiltunen) puolestaan muistelivat hiihtäneensä aina samassa viestijoukkueessa. Parivaljakko oli joukkueissa jotka toivat Pirkoille SM-viestimitaleja 1980-luvulla.

 

 

Hiihdon puolella Isometsän lisäksi AlPi:n tunnetuimpia tähtiä ovat Ari Palolahti, Jussi Ylimäki ja edelleen maajoukkueessa hiihtävä Sami Jauhojärvi.
Muissa lajeissa AlPi:n kaikkien aikojen menestyneimpiä urheilijoita ovat Kaisa Siitonen (os. Ylimäki) yleisurheilussa, Nina Penttinen pyöräilyssä ja Arto Vilppola hiihtosuunnistuksessa.

 

 

Nykyisille urheilijoille jaettiin seuran 50-vuotisjuhlissa Pirkan Poikien Kannustepalkinnot. Stipendin saivat yleisurheilijat Ellinoora Ylimäki (pikajuoksu), Aleksi Illikainen (keihäs), Anni Jauhola (kestävyysjuoksu), Alina Vuokila (kestävyysjuoksu) ja Olivia Bojang (pikajuoksu ja hypyt), hiihtäjät Niko Anttola, Ella Anttola ja Emmi Lämsä sekä suunnistajat Venla Taulavuori ja Arttu Taulavuori ja hiihtosuunnistaja Kiia Koskinen.

 

 

TAPANI JUUSOLA