Pelisilmä ja taidot kehittyvät pelaamalla. Jari Pessa ja Petri Heikkinen pelaamassa Kaisa -nimistä biljardipeliä. Kaisan erikoisuus on, että kummallakin pelaajalla on oma lyöntipallo. Yhteensä pelissä on viisi palloa; keltainen pallo (Kaisa), kaksi punaista palloa ja kaksi valkoista palloa (lyöntipallot). Torniossa pelataan Kaisa, Pyramidi ja Snooker -biljardipelejä.

1.02.2017 | 11:54 | 0

Biljardissa kiehtoo sen vaikeus

TORNIO

 

Biljardin pelaaminen vaatii käden ja silmän tarkkuutta, mielen kirkkautta, nopeaa keskittymistä ja samaan aikaan ripeää toimintaa. Pelin viehätys perustuu sen vaikeuteen. Pelin säännöt on helppo oppia, mutta yksikään peli ei ole samanlainen. Jokaisen lyönnin jälkeen on tilanne aina uusi.

Mikään ei ole biljardissa itsestään selvää, jos eilen olit voittaja, tänään kaikki voi olla toisin.
Se on niin vaikeaa. Neljäkymmentävuotta olen pelannut, enkä ole vielä oppinut, tuumaa Matti Alaviuhkola, joka on Tornion Biljardiklubin perustajajäsen.

 

 

Tornion Klubi ry on perustettu vuonna 1982 ja sen perustamiskokous pidettiin vanhassa Casperissa. Klubi on ollut myös Kauppakadulla ja Hotelli Tornion tiloissa.
Nykyisellä paikallaan Hallituskadulla Apteekin talon kellarissa, on pelattu biljardia vuodesta 1995 lähtien. ”Tämä on kaikista paras paikka”, sanoo Jari Pessa, joka on myös innokas pelaaja.
Täällä pelaaminen ja toisten kanssa oleminen on hyvää vastapainoa kaikelle muulle, Pessa lisää.

 

 

Miehet kokoontuvat useana iltana viikossa kellariin pelaamaan.
Tornion Klubi on Suomen Biljardiliiton jäsenseura. Tornio kuuluu Yhteistoimintaklubi -oraganisaation alle (YT-klubit). Tornion Klubin tavoitteena on kehittää biljardiharrastusta Tornion alueella. ToK ylläpitää viihtyisää 250 neliön biljardisalia Tornion keskustassa. Salissa on 4 Kaisapöytää ja yksi Snooker-pöytä.
– Tämä meidän sali on niin tasokas, että se kuuluu jopa Top 5 parhaan joukkoon Suomessa, tietää Alaviuhkola kertoa.

 

 

Tämä on niin haasteellista ja vaikeaa, siksi tykkään tästä, tuumaa nuorin Tornion yhdistykseen kuuluva pelaaja Petri Heikkinen. 28-vuotias Petri kertoo, että hän pitkään mietti sitä uskaltaako tulla kysymään, että pääseekö mukaan Tornion Klubiin. Häntä oli jo vuosia haluttanut pelata biljardia. ”Sitten viimein uskalsin tulla ja olen todella tykännyt tästä paljon.”

Parhaillaan Torniossa pelataan karsintapelejä. Tarkoitus on lähettää kolme parasta pelaajaa helmikuussa Rovaniemelle Kaisa-biljardin YT- SM -kisoihin.

 

 

Jos pelaaminen alkaa kiinnostaa, ja olet täyttänyt 18 vuotta, niin mukaan pääsee valintaprosessin kautta. Tornion biljardinpelaajat toivovat yhteydenottoja.
Meillä ei ole aivan niin jäykkää kuin esimerkiksi Helsingissä, missä Helsingin Suomalaisella Klubilla on kravattipakko, kertoo hymyillen Juha Auno.

Lisätietoja Tornion Biljardiklubista saat http://tornionklubi.blogspot.fi

 

 

 

ANITTA KOVISTO

 

 

 

Petri Heikkinen keskittyy lyöntiin.

.