Leirikuva vuodelta 2014. Kuva Antti Kohonen.

8.02.2017 | 12:39 | 0

ELÄMÄ EI OLE PELKKÄÄ JALOILLA TANSSIMISTA

Eipä tainnut RAY ja muukaan taho ymmärtää, että myöntäessään projektirahan Tanssii Tätien Kanssa yhdistykselle viisi vuotta sitten, että Tädit laittavat tuulemaan. Rahoilla vuokrattiin tila, jossa harrastaa ja pyörätuolitanssilla kuin myös muulla ikääntyvien liikunnalla näytti olevan tilausta. Projekti loppui 2 vuotta sitten mutta Täti-yhdistys jatkoi pyörätuolitanssia ja sitä on kehitetty määrätietoisesti vapaaehtoisvoimin, omin kustannuksin ja suurella sydämellä.

 

V. 2012 ilmoiteltiin ensimmäisestä pyörätuolitanssileiristä Tätien tanssikoululla. Suhtauduin kyllä epäillen hankkeeseen. Miten ne muutamat jo ikääntymässä olevat torniolaiset pyörätuolia apunaan käyttävät henkilöt sinne innostuisivat. Ilmoittauduin itsekin vasta, kun kuulin radiossa tiedotteen, että ilmoittautuneita on niin paljon, että tanssipaikka piti vaihtaa suurempaan tilaan.

 

 

Yllätys oli melkoinen, kun salissa pyöri parikymmentä pyörätuolitanssijaa ja Tätien vapaaehtoiset pystytanssijat ja avustajat. Oli monta nuortakin! Porukkaa oli koko lähiseudulta aina Ranuan rajaa myöten. Siitä päästiin liikkeelle. Ensimmäisellä leirillä meitä innosti tamperelainen pyörätuolitanssin ohjaaja Jarno Jokela.

 

 

Vuosien mittaan meillä on ollut monia leirejä. Paikallinen ohjaajamme Kaarina Jänkälä on pätevöitynyt pyörätuolitanssin ohjaajaksi. Kaikki tanssijat ovat kehittäneet omaa kehon käyttöä ja tanssin ”vastetta” omien fyysisten rajoitustensa puitteissa. Ylävartalon käyttö ja ryhti ja on kohentunut. Käsien voima on vahvistunut ja fyysinen olemus on saanut ryhtiä. Olemme jo aika taitavia! Jotkut ovat osallistuneet etelässä ylimääräisiin leireihin. ”Kaikesta matkan hankaluudesta huolimatta kannatti lähteä”, sanoi eräs tanssija Tampereen leiriltä palatessaan. Useana vuonna on osallistuttu lajin SM kisoihin Lohjalla kahden parin voimin menestykkäästi.

 

 

Treeneissämme on loistava tunnelma. Aikaa on varattu aina tärkeään yhteisölliseen kahvitteluun ja seurusteluun. Tunneilla tapaamme toisia ja koemme tasa-arvomme parantuneen myös lavatansseissa..
Vakiintunutta pyörätuolitanssi toimintaa löytyy Suomesta monelta paikkakunnalta. Tornion ryhmällä on kunnia olla Suomen suurin vakituisesti treenaava ryhmä. Sen on mahdollistanut Tanssii Tätien Kanssa ry ja sen vetäjä Riitta Kivimäki sekä vapaaehtoiset pystytanssijat. Siitä kiitos heille.

 

 

Raimo Toratti
Tornion Invalidit ry