Huugo ja Nipsu-koirat pääsivät myös nauttimaan Tornion markkinoiden kivasta tunnelmasta.

13.03.2019 | 11:43 | 0

Ihmeliimaa, pölyimuripusseja, muikkuja ja politiikkaa

 

 

Juttu ja kuvat Anitta Koivisto

 

Tornio

Huugo ja Nipsu-koirakin olivat lähteneet perinteisille Tornion markkinoilla, missä ensimmäisenä päivänä aurinko paistoi ja oli kiva markkinatunnelma. Tornion markkinoilla myytiin ihmeliimaa, pölyimuripusseja ja muikkuja ja puhuttiin politiikkaa. Eduskuntavaaliehdokkaiden teltoilla riitti jutustelua pullakahvien kera. Muun muassa SDP Tornion teltalla eduskuntavaaliehdokas Henna Knuuti kertoi markkinaväelle, mitä asiaa hän ajaisi, jos pääsisi eduskuntaan.

-Mie haluan muuttaa meän perusturvajärjestelmää. Tehdä siitä helpomman ja yksinkertaisemman. Ja mielellään myös nostaa alimpia tulotasoja sen verran, että jokainen pystyy tulemaan toimeen elämässä. Mie haluan myös parantaa meän julkisia palveluja, ja edistää ja lisätä tasa-arvoista yhteiskuntaa.

 

 

Myöskin SDP Tornion teltalla ollut Marko Varajärvi (ehdokas Tornio/Helsinki) kommentoi mitä asiaa ajaisi eduskunnassa; ”Jos maakuntien rahahanat ovat valtiovarain- sekä sosiaali- ja terveysministeriöissä, on Lapin tulevaisuus synkkä. Maakunnille pitää siksi antaa verotusoikeus. Näin maakunnat voivat paremmin huolehtia siitä, että palvelut voidaan tarjota tasapuolisesti. Entisenä Lapin liiton kehittämisjohtajana tiedän, että maakunnissa on ministeriöitä parempi tietämys alueen olosuhteista ja tarpeista. Kyllä me täällä tiedämme, miten asiat pitää hoitaa.”

 

 

Ja markkinoiden liepeillä vaalihuoneessa eduskuntavaaliehdokas Olli Rainio keskustasta, kertoi tärkeimmäksi asiakseen eduskunnassa tehdä vahvaa aluepolitiikkaa.

-Meillä on kaksi vahvaa seutukuntaa, ja nyt lähdetään kehittämään niitä molempia. Ja, nyt meidän pitää lähteä puhumaan siitä, miten me käännettään etelästä vetovoima tänne meidän seutukunnille.  Se kaikki lähtee siitä, että me rakennetaan tänne turvallinen arki ja me lähdetään rakentamaan tänne vahvaa perhepolitiikkaa, ja meidän täytyy saada ensikaudella syntyvyys keskiöön. Perheet, sivistys, maatalous! Pitää saada myös vahva tietoverkkoyhteys, kun tulevaisuudessa työpaikat nojaavat entistä vähemmän kiinteisiin seiniin, niin se pitää olla kunnossa.

 

 

-Teen töitä sen puolesta, että meillä täällä kotiseudulla on hyvä elää, kertoo Katri Kulmuni (kesk.), joka myös oli Tornion markkinoilla.  -Peruspalveluiden täytyy olla kunnossa: terveyspalveluiden lähellä, koulujen monipuolisia ja teiden kunnossa. Olemme saaneet asioita aikaiseksi kuluneen neljän vuoden aikana kuten esimerkiksi Simo-Oulu välin kunnostuksen, tiehankkeita, tuulivoiman kiinteistöveron korotuksen ja synnärille kaksi jatkolupaa. Asioita on tapahtunut, mutta töitä riittää edelleen. Raiteen sähköistäminen Ruotsiin vaatii vielä työtä, sataman syventäminen täytyy saada varmistettua & rajankäynnissä on vielä paljon mahdollisuuksia. Näiden asioiden puolesta palan halusta jatkaa työtä!,

Katso Kemi-Tornio Kaupunkilehden Facebookista kaikki Lapin eduskuntavaaliehdokkaat.

 

Tuttuun tapaan Tornion seurakunnan lähetysteltalla lämmiteltiin kuuman juoman äärellä ja pohdittiin tulevia kirkkoherran vaaleja, että kuka kolmesta ehdokkaasta olisi paras.

 

 

 

Henna Knuuti (keskellä) juttelemassa markkinaväen kanssa.


Olli Rainio ja vaaliteemat.