Vuonna 1942 joulukuusen koristeet olivat vaatimattomia. Kuvassa Rauha-täti ja pikkuinen Pirkko-Liisa. Kuva: Kirsti Koskelan albumi.

18.12.2018 | 15:02 | 0

Joulupuu on rakennettu – Satojen vuosien perinne

 

 

Joulupuu, joulupuu, metsän kaikkein kaunein puu!
Oksissasi häilyvissä riiputtelet omenoita,
loistat kultatähtösissä, kerrot metsän tarinoita.
Latvahasi ihanaan puhkee ruusut tuoksumaan.
Joulupuu, joulupuu, metsän kaikkein armain puu!

-Immi Hellen

 

Juttu ja kuvat Maaret Mattila

 

Joulukuusiperinne alkoi 1500-luvun protestanttisessa Saksassa, nykyisin Ranskaan kuuluvassa Strasbourgissa, josta se pappien vastustuksesta huolimatta yleistyi ja pikkuhiljaa valtasi koko maailman joulukodit.

Aluksi kuuset olivat pieniä ja ne ripustettiin kattoon tai pantiin pöydälle. Kuusten koristelu värillisin paperein ja makeisin alkoi 1600-luvun alussa, vähitellen mukaan tulivat kristillistä perua olevat tähti, enkelit ja omenat. Kynttilät otettiin käyttöön 1600-luvun lopulla. Maaseuduilla ei joulukuusta tunnettu vielä edes manner-Euroopassa tuohon maailman aikaan.

 

Joulukuusi yleistyi Suomessa kaupunkiporvariston kodeissa 1800-luvun lopulla niin nopeasti, että metsien pelättiin häviävän, varsinkin kun suuret, lattialla seisovat kuuset syrjäyttivät pöytäkuusen. Alkuun joulukuusia tuotiin kaupunkikoteihin. Metsäntuoksuinen kuusi kelpasi aluksi sellaisenaan mutta pikkuhiljaa sitä alettiin koristella.

 

Eri lähteiden mukaan ensimmäinen virallinen tieto joulukuusesta Suomessa on peräisin vuodelta 1829, jolloin eräs paroni Klinkowström järjesti Helsingissä suuret jouluaaton kutsut, joita juhlisti peräti kahdeksan joulukuusta. Maaseudulla joulukuusiperinne alkoi vasta 1900-luvulla. Rahvaan kuusi sidottiin yleensä kattoon jalasta, syy lienee tilanpuute.

Lue kiva joulukuusijuttu kokonaan keskiviikkona lehdestä/digistä.

 

 

 

 Tranbergin perheen värikäs joulukuusi valaisee mökkitienoota ulkona Liakanjoen rannalla. Kuva: Mari Tranberg

Tranbergin perheen värikäs joulukuusi valaisee mökkitienoota ulkona Liakanjoen rannalla. Kuva: Mari Tranberg