TornioHaparandaan Kansainvalisten Suurmarkkinoiden kiertue tulee nyt toista kertaa. Kuva TMK

22.08.2016 | 13:51 | 0

Kansainväliset Suurmarkkinat tulossa Tornioon 1.-4.9.

Kansainväliset Suurmarkkinat ovat avoinna 1.-4.9. to-la klo 10-20 ja su 10-18. Tapahtumapaikkana on Kauppakeskus Rajalla ympäristö, Länsiranta, ympäröivät paikoitusalueet sekä Hallituskatu aina vanhalle Raatihuoneelle saakka.

Suurmarkkinoilla keskeinen idea on tuoda eri maiden ja maakuntien erikoistuotteet näyttävästi esille niin, että niitä esittelemässä ja myymässä ovat niiden alkuperäiset valmistajat tai tuottajat. Näitä onkin ilmoittautunut mukaan ennätysmäärä, noin 120 kauppiasta 35 eri maasta. Eurooppa on vahvasti esillä, mutta myyjiä on toki mukana ympäri maailmaa Amerikkaa ja Aasia myöden. Viime kesänä Kansainväliset Suurmarkkinat olivat maamme kiinnostavin ja suurin kesätapahtuma. Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla vieraili yli 1,1 miljoonaa kävijää 13 eri paikkakunnalla.

 

 

Markkinoilla voi herkutella monin eri tavoin. Ruokaa tarjoavat mm. jättikokoinen saksalainen hiiligrilli bratwursteineen, meksikolainen ravintola, kreikkalainen gyros- ravintola, unkarilainen langos-paikka, belgialainen vohvelipaikka, ranskalainen creperie tai vaikkapa Kuusamon kalaherkkuja myyvä ravintola.

 

 

TornioHaparandan Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla ei todellakaan ole pelkästään ruokaa. Mukana on lukuisia käsityöläisiä eri puolelta maailmaa. Jättikokoinen hollantilainen kukkakauppa ihastuttaa kauneudellaan ja hämmästyttää edullisilla hinnoillaan. Mukana markkinoilla on myös oikea afrikkalainen kylä eli Wrongtime Village Zimbabvesta. Kyläläiset valmistavat kierrätysesineistä paikallisen taiteilijan johdolla kauniita koriste ja hyötyesineitä, joita ryhmä kylän miehiä myy Suomessa Kansainvälisillä Suurmarkkinoilla ja kerää samalla rahaa kylänsä kehittämiseen. Mitä parasta ja käytännön läheisintä kehitysyhteistyötä. Vastaavasti markkinoilla on yrittäjiä mm. Nepalista omien maidensa erikoistuotteiden kanssa. Kotimaastakin on esillä ihanasti eri maakuntien erikoisuuksia Karjalaisesta kaupasta Ahvenanmaan herkkuihin.

 

 

Aivan ainutlaatuinen on myös markkinoiden tunnelma. Siellä viihtyy pidempäänkin, sillä juttu luistaa monilla eri kielillä ja elämyksiä löytyy aivan kaikille vauvasta vaariin. Nyt ei tarvitse lähteä maailmalle, kun kerrankin maailma tulee meille kylään.

 

 

Markkinoiden järjestelyistä vastaa TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus, joka on maamme johtava tori- ja tapahtumaelinkeinon asiantuntija.