Kemin jalokivigalleriassa on jäljennös Brittiläisen imperiumin kuningatar Victorian valtionkruunusta, johon on istutettu maailman toiseksi suurin timantti Cullinan II.

14.06.2018 | 11:00 | 0

Kemin sisäsatama vapaa-ajanviettokeidas

 

 

Juttu ja kuvat Maaret Mattila

 

Kemi

Sisäsatama on ainutlaatuinen vanha satama-alue. Kemiläiset kutsuvat ranta-aluetta nykyään olohuoneekseen.

Satama-aluetta on kunnostettu vuosien varrella ja kehitystyö jatkuu edelleen. Kemin Jalokivigalleria on viehättävä ja historiaa huokuva käyntikohde. Galleria esittelee ainutlaatuisen kokoelman raaka- ja korukiviä eri puolilta maailmaa. Kokoelman tähtinä loistavat maailman tunnetuimpien kruununjalokivien ja timanttien jäljennökset sekä Suomen kuninkaan kruunu.

 

 

Jalokivigallerian tilat sijaitsevat vanhassa tullikamarissa, joka rakennettiin vuonna 1912 kaupungin ensimmäiseen satamaan. Suunnittelijana oli arkkitehti Valter Thomé. Jugend-tyylinen talo on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan. Kemiläinen gemmologi Teuvo Ypyä avasi jalokivigallerian vuonna 1986 ja Kemin kaupunki osti sen vuonna 1994.

 

 

Gallerian kivet ovat jalokiviä ja korukiviä. Kokoelmassa on myös norsunluuta, meripihkaa, korallia, helmisimpukoita, helmiä, sekä fossiileja. Galleriassa on myös Euroopan kuninkaallisten näköisaarteita, kuten Britannian Imperial State Crown, Norjan kuninkaan ja kuningattaren valtakunnanomenat, Venäjän keisarillinen valtikka 1770-luvulta ja Ranskan kuningattaren Marie Antoinetten kaulakoru 1700-luvun lopulta. Lisäksi nähtävänä ovat jäljennökset maailman kuuluisimmista timanteista varustettuna lyhyin kertomuksin niiden alkuperästä ja vaiheista.

 

 

Matkailuneuvoja Päivi Moisanen kertoo, että alkukesästä on jo matkailijaryhmiä ollut liikkeellä aiempia kesiä enemmän.

-Jalokivigallerian kiinnostus on selvästi lisääntynyt ja ryhmävarauksiakin on mukavasti pitkin kesää.

Sisäsatamassa on runsaasti erilaista matkailua ja vapaa-ajanviettoa palvelevia toimintoja, kuten viihtyisiä ravintoloita, purjehduskeskus ja vierasvenesatama. Merimaisema avautuu parhaiten Ulenin-rannasta möljälle ulottuvalta rantakaistalta. Läntisen puoleiselta rimamöljältä avautuvat laajimmat näköalat Kemin sisäsaaristoon. Horisontissa häämöttää Ajoksen metsäiset rannat, tuulivoimalaitokset ja satama. Välissä pilkottaa myös aukea meri.

 

 

 

Sisäsataman eteläpäästä alkaa viihtymismatka pitkin ranta-aluetta, Ravintola Pursiseuralta, jonka historia ulottuu aina vuoteen 1905, jolloin perustettiin Kemin Purjehdusseura. Nykyisellä paikallaan se on palvellut purjehtijoita ja ruokailijoita jo 30 vuoden ajan. Pitkät perinteet purjehduksen parissa näkyvät ravintolan sisustuksessa. Heti naapurissa on ravintola Sataman Tähti, jonka aurinkoterassi avautuu kohti länttä ja merenmaisemaa. Ravintola sijaitsee Kemin Työväen Pursiseuran talon toisessa kerroksessa. Satamakaffila Nuotta, Ravintola Rantamakasiini ja sen uusi vohvelikahvila, Kesäkahvila Katariina, Joulupukin satamakonttori, Seilari ja ravintola Puistopaviljonki ylväänä mäen päällä ja mitä kaikkea muuta kesä tuokaan tullessaan.

 

 

Pannareita, vohveleita, lättyjä, kanakoreja ja artesaani-pitsaa. Kemin sisäsatamassa voisi viettää, vaikka koko kesän. Elävää musiikkia, ruokaa, juomaa ja aktiviteettejä riittää. Sisäsataman aktiviteetteihin kuuluu myös kolmatta kesää Lämäreitten ylläpitämänä yhdeksänväyläinen minigolf-rata, joka on avoinna joka päivä.

 

 

 

Kyösti Kolehmainen ja Pirita Laru esittelevät Ravintola Rantamakasiinin kesän ATPO-Artin viiden taiteilijan taidenäyttelyn töitä. Rantamakasiinissa kuullaan elävää musiikkia pitkin kesää, muun muassa Agents-tribuutti.

Kyösti Kolehmainen ja Pirita Laru esittelevät Ravintola Rantamakasiinin kesän ATPO-Artin viiden taiteilijan taidenäyttelyn töitä. Rantamakasiinissa kuullaan elävää musiikkia pitkin kesää, muun muassa Agents-tribuutti.

Juha Torvela ohjaa PS Kemin urheilukoulun lapsia minigolf-radalla.

Juha Torvela ohjaa PS Kemin urheilukoulun lapsia minigolf-radalla.

Sotalapsipatsas katselee taustalla häämöttävää tämän päivän lasten leikkilaivaa sisäsatamassa.

Sotalapsipatsas katselee taustalla häämöttävää tämän päivän lasten leikkilaivaa sisäsatamassa.