Keminmaan Pappilanrannan uusi laituri yöllä.

13.08.2018 | 11:59 | 0

Keminmaassa tehtailtu kehittämishankkeita

 

 

Keminmaan yhdistyksissä, kunnassa ja yrityksissä on tehtailtu mukavasti erilaisia kehittämishankkeita ja niihin on saatu myös tukea varsin tyydyttävästi.

-Vihdoinkin olemme saaneet kooltaan suurempien yritysinvestointien pään auki ja yritykset ovat oppineet yhä paremmin hakemaan rahoituksia eri lähteistä.  Erityisesti Peräpohjolan Leaderin käyttäminen rahoituslähteenä on kehittynyt parempaan suuntaan”, toteaa Keminmaan elinkeino- ja hankekoordinaattori Seppo Selmgren.

 

Keminmaan kunta on ollut peräpohjolan Leader ry:n rahoituksen piirissä jo noin kaksikymmentä vuotta. Ohjelmakaudella 2007 – 2013 yritykset eivät vielä osanneet kovin tehokkaasti hakea julkista tukea kehittämistoimenpiteilleen.  Edellisen kauden yritysten saama julkinen tuki oli seitsemän vuoden aikana yhteensä vain noin 130.000 euron luokkaa.

-Vuonna 2014 tapahtunut ohjelmakauden vaihtuminen ja muut tekijät hidastivat toimintaa puolentoista vuoden ajan ja nyt yrityshankkeita vihdoinkin on lähtenyt liikkeelle siten, että vuoden 2017/2018 hakemuksiin on jo tehty myönteisiä päätöksiä noin 200.000 euron julkisista tuista yrityksille ja yritysten hankkeisiinsa investoima kokonaissumma nousee lähes 600.000 euroon.

-Vireillä on jo pari muutakin pienempää yrityshanketta, Selmgren jatkaa

 

 

Yhdistykset ovat hakeneet tukea mm. leikkikenttien rakentamiseen ja sellaiset onkin rakennettu talkootyöllä ja tukirahoilla sekä Liedakkalaan sekä HILMA-kylille. Itä-ja länsikosken kylät ovat puolestaan aloittaneet Kosken voiman talon kunnostuksen.

 

 

Kuntakin on toteuttanut useampia omia hankkeitaan: Pappilanrannan uimaranta tuli alkuvuodesta kokonaan kunnan omistukseen ja sen kunnostamiseen haettiin liikuntapaikka-avustusta, jonka avulla pystyttiin rantaa parantamaan ja hankkimaan hieno laituri. Ranta onkin saanut ennätyskuuman kesän aikaan runsaasti kiitosta kuntalaisilta.

 

 

Yläkoulun pihalle puolestaan suunniteltiin liikunta-areena ja sen tekemiseen haettiin ja saatiin samoin liikuntapaikka-avustus, joka kattaa puolet budjetoiduista kuluista.  Yritysten saaman tuen lisäksi yllä mainittuihin sekä muihin yleishyödyllisiin hankkeisiin onkin saatu tällä ohjelmakaudella eri lähteistä hanke- ja tukirahaa yli puolen miljoonan edestä.