Toivola-Luotolan toiminnanjohtaja Johanna Axelsson on Bernice Palasrinteen kanssa samaa mieltä, että Maailma tuli kaupunkiin -tapahtumasta on muodostunut hieno monikulttuurinen päivä, jossa kohtaavat maailma ja me.

8.09.2020 | 07:42 | 0

Kemissä maisteltiin perinneruokia muilta mailta

 

Juttu ja kuva

 

MAARET MATTILA

 

Kemi

 

Toivola-Luotolan Setlementin kohtaamispaikka Mixeri toteutti seitsemättä kertaa Maailma tuli kaupunkiin -päivän Kemissä Täiköntorilla. Tällä kertaa teemana oli perinneruoka.

 

Ruokabasaarista sai pikkurahalla ostaa ruokamaistiaisia Lähi-idästä, Afrikasta, Kaukoidästä ja Euroopasta. Paikalla oli musiikkia, tanssia ja Kemissä asuvien maahanmuuttajien omien kulttuurien esittelyä.

 

Tarjolla oli muun muassa herkkuja äärestä laitaan, kuten burmalaisia kevätkääryleitä ja suomalaista mustikkapiirakkaa, venäläisiä blinejä, afrikkalaisia chin chin -välipaloja, sambuusia Somaliasta ja pirijania Irakista, mitä kaikkea maailma toikaan kaupunkiin.

 

Toivola-Luotolan Setlementin toiminnanjohtaja Johanna Axelsson kertoi, miten kemiläiset maahanmuuttajat ovat kotoutuneet hyvin ja samaa mieltä oli Ghanasta Hollannin kautta Suomeen muuttanut Bernice Palasrinne. Hän on asunut Kemissä 11 vuotta ja sanoo viihtyvänsä nykyään.

 

‒Toisin oli silloin kun tulin Kemiin. Oli juhannusaatto ja kaikkialla oli tyhjää, pelkkiä taloja mutta ei ainuttakaan ihmistä. Outo tunne. Nyt on toisin. Olen viihtynyt ja kotiutunut.

 

Hän mainitsi, että vaikka Ghanassa virallinen kieli on englanti, maassa puhutaan 56 eri afrikkalaista kieltä. Bernice Palasrinne myi chin chin -naposteluiden lisäksi kirkkaita kangaskasseja ja värikkäitä vaateparsia.

 

Toivola-Luotolan Setlementin monikulttuurinen Kohtaamispaikka Mikseri on omien sanojensa mukaan rohkeasti ihmisen puolella. Slogan on helppo uskoa, kun Maailma tuli kaupunkiin- tapahtumaa seurasi. Iloisia ihmisiä kaikkialla ja tuoksuvia ja hyviä ruokamaistiaisia maailmalta. Ruoka jos mikä yhdistää ihmisiä ja saa hyvälle tuulelle.