Tapahtumalla on tarkoitus saada nuoren ääni kuuluviin - mitä he ajattelevat itsestään tässä muuttuvassa maailmassa? Miten heitä voisi tukea?

5.10.2018 | 07:08 | 0

Maailman Mielenterveyspäivänä

Meri-Lapissa kuuluu nuorten ääni

 

 

Juttu ja kuvat Anitta Koivisto

 

 ”Olin 9-vuotias kun synnyit. Tuona päivänä heräsin varhain, talo oli hiljainen. Aistin, että jokin on muuttunut. Isä nukkui poikittain makuuhuoneen sängyllä. Yhtäkkiä uninen pää nousi ja kuulin sanat: ”Poika syntyi viime yönä.” Minusta oli juuri tullut isosisko pienelle pojalle. Sinä olit heti rakastettu. Huolehdin sinusta jatkuvasti, kun olit pieni. Itkin, jos itkit. Itkin ilosta, jos nauroit. Nauroit paljon. Kunpa olisin huomannut, milloin lopetit.” Isosisko

 

Maailman Mielenterveyspäivän 10.10. teemana on maailmanlaajuisesti nuorten mielenterveys muuttuvassa maailmassa. Länsi-Pohjan Nuorisopsykiatrian poliklinikan vt. osastonhoitaja Marianne Karttunen ja Kriisikeskus Turvapoijun toiminnanjohtaja Kaisa Lauri kertovat, että Meri-Lapissa 10.10. NUOREN ÄÄNI kuuluu pitkin päivää erilaisissa tapahtumissa, joita on aamulla, päivällä ja illalla. Niissä kaikissa näytetään muun muassa video erään nuoren tarinasta.

– Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun nuoren vanhemmat halusivat lahjoittaa lapsensa muistorahat nuoriso- ja lastenpsykiatrian hyväksi. Osastonhoitaja Riitta Södervall ja Kaisa Lauri ideoivat tapahtumapäivän Meri-Lappiin Maailman Mielenterveyspäivän yhteyteen. Yhteistyöhön pyydettiin mukaan myös Lapin AMK:n sairaanhoitajaopiskelijat ja alueen koulut.

-Koko päivä on perheen lahjoitusvaroilla suunniteltu ja myös toteutetaan, sanoo Karttunen.

 

 

Kuuden Meri-Lapin kunnan ysiluokkalaisille järjestetään 10.10. aamulla tapahtuma, jossa heille kerrotaan hyvän mielenterveyden tärkeydestä ja sen tunnusmerkeistä.

-Aamussa on erilaisia rasteja, jotka kaikki on suunniteltu niin, että ne lisäisivät nuorten mielenhyvinvointia. Niissä pohditaan myös, että jos huolestuu kaverista, niin miten toimia.

Heille näytetään video nuoren tarinasta, jossa keskeisiä kohtia ovat; mielenterveysongelmia ei tarvitse hävetä, mielenterveydestä tulee uskaltaa puhua ja meillä kaikilla on tunteita, ja ne ovat sallittuja ja normaaleja.

-Video näytetään pienissä ryhmissä, ja siinä on mahdollisuus nuorilla heti käydä keskustelua, mitä ajatuksia video herättää. Siinä ovat mukana keskustelemassa sairaanhoito-opiskelijat ja nuorisopsykiatrian työntekijät.

 

 

Päivällä Kemin kulttuurikeskukseen tulee Suomen mielenterveysseuran luennoitsija Kristian Wahlbeck. Tapahtuma on tarkoitettu ammattilaisille, jotka törmäävät työssään nuoriin, ja joiden tulisi ymmärtää nuorten sisäistä maailmaa, kuten opettajat, opot, luokanvalvojat, koulukuraattorit, sosiaalityöntekijät, eri alan hoitohenkilöstöt, ja virkavallan edustajat.

 

 

Iltatilaisuudessa, Kemin Kulttuurikeskuksessa avoimessa yleisöluennossa, klo 18 Kristian Wahlbeck kertoo nuorten mielen maailmasta.  Nuoren tarina -videon lisäksi illassa esitetään yhdeksäsluokkalaisten nuorten aineita, joita on kirjoitettu äidinkielen tunneilla.

-Aineet ovat hyvin puhuttelevia. Nuorten kirjoituksista ja ajatuksista käy ilmi mitä on olla tänä päivänä nuori, kuvailee Kaisa Lauri.

 

 

Meri-lappilaisia haastetaan valaisemaan julkisia rakennuksia vihreällä 10.10. klo 18 jälkeen ja näin olemaan mukana edistämässä avoimempaa keskustelukulttuuria mielenterveydestä. Jokainen voi osallistu Maailman Mielenterveyspäivän viettoon valaisemalla vihreällä myös koteja, ikkunoita, tai itselle tärkeitä esineitä. Vihreällä valaisemisella on symbolinen merkitys. Kun valaiset vihreällä, näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa, diagnooseista riippumatta.

Näin olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä.

Jaa kuva vihreällä valaisemastasi kohteesta Instagrammissa#valaisevihreällä#kymppikymppi#mieli

 

Meri-Lapissa maailman mielenterveyspäivää 10.10. ovat järjestämässä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin Lasten-ja nuorisopsykiatria, Lapin AMK sh. opiskelijat ja Meri-Lapin Mielenterveysseura yhteistyössä seudullisen Info-ryhmän kanssa.

 

 

Jutun alussa on ote Isosiskon kirjoittamasta kirjeestä pikkuveljelleen.

Koko kirje luetaan nuoren tarina –videossa ja sen lukee ääneen kahdesti Jussi-palkittu näyttelijä Krista Kosonen.