Suomen futsal-maajoukkueen paavalmentaja, kroatialainen Mico Martic, veti viime viikolla FC Kemin harjoituksia.

1.03.2018 | 07:13 | 0

Maajoukkuevalmentaja FC Kemin tukena

 

 

Juttu

TAPANI JUUSOLA

Kuva

TEEMU KVIST

Kemi

 

Suomen futsal-maajoukkueen päävalmentaja, kroatialainen Mico Martic, oli viime viikolla FC Kemin vieraana ja veti muun muassa seuran harjoituksia. Martic on nostanut suomalaisen futsalin uudelle tasolle, ja luotsasi maajoukkueen ensimmäistä kertaa EM-kisojen porteille saakka.

 

 

Suomi tippui tänä vuonna pelatuista futsalin EM-kisoista mahdollisimman niukasti. Joukkue selviytyi ensimmäistä kertaa EM-karsinnan pääkierrokselle, niin sanotulle Main Roundille, mutta jatkopaikka jäi lopulta haaveeksi maalieron perusteella.

 

Martic tuli Suomen maajoukkueen valmentajaksi viisi vuotta sitten. Seuraavaksi edessä ovat MM-karsinnat. Sitä ennen Suomi pelaa muun muassa kaksoismaaottelun Espanjaa vastaan.

 

– Kun pelaat maailman parhaita joukkueita vastaan, niin kehityt itsekin. Riippuu ketä MM-karsinnoissa tulee vastaan, mutta uskon että olemme playoff-vaiheessa ainakin mukana, Martic itse mietiskelee.

 

 

Kemissä Martic oli FC Kemin apuna neljä päivää.

 

– Seura on hakenut taktista apua, ja annoin täällä taktisia ohjeita ja vedin harjoituksia. Opetin ennen kaikkea hyökkäyspään prässiä, ja annoin pelaajille myös henkilökohtaisia ohjeita. Futsal on tekninen laji, mutta ennen kaikkea se on taktinen laji.

 

FC Kemistä maajoukkueessa pelaa tällä hetkellä Ville Uimaniemi.

 

– Ville on hyvin taitava pelaaja ja hyvä taistelija. Hän on nuori, mutta ajattelee kuin kokenut pelaaja, Martic kehuu.

 

FC Kemi selviytyi tällä kaudella toista kertaa peräkkäin futsal-liigan pudotuspeleihin.

 

– FC Kemissä on paljon potentiaalia. Tunnen seuran valmentajat hyvin. Hyvä valmentaja on kaiken avain, Martic painottaa.

 

Omalla pelaajaurallaan Martic pelasi futsalia ammatikseen Italiassa 11 vuotta, ja edusti sekä Jugoslavian että Kroatian maajoukkueita ja pelasi muun muassa MM- ja EM-kisoissa. Valmentajaurallaan hän on valmentanut Suomen maajoukkueen lisäksi muun muassa Kroatian maajoukkuetta lähes kuusi vuotta.

 

– Suomalaiset seurat ovat hyvin organisoituja ja futsal-liiga on mennyt eteenpäin. Se on jo lähellä kovaa eurooppalaista tasoa, Martic toteaa.

 

 

FC Kemin valmentajille Kalle Huuskolle ja Markku Kalermolle Marticin vierailu antoi paljon.

– Valmentajien ja pelaajien pitää koko ajan vastaanottaa uusia ideoita. Mico on lajin legenda, joten on kunnia meidän seuralle että saimme hänet tänne. Se kertoo myös meidän seuran arvostuksesta, Kalle Huusko iloitsee.

 

– Mico veti taidollisesti ja taktisesti erilaiset harjoitukset, mutta ennen kaikkea fyysisesti. Treenit olivat räjähdysmäiset. Uskon että yhteistyömme jatkuu, Huusko vielä jatkaa.

 

FC Kemi saavutti tällä kaudella ensimmäisenä futsal-seurana Suomessa lopputurnauspaikat niin alle 17-vuotiaiden, alle 19-vuotiaiden kuin alle 21-vuotiaidenkin SM-lopputurnauksiin. U19 ja U21 -lopputurnaukset pelataan tulevana viikonloppuna Kempeleessä. U17 SM-lopputurnaus pelataan puolestaan Seinäjoella 17.-18. päivä maaliskuuta.