Torniolainen Markku Kasala rakensi TIHC:n junnuille jääkiekkokaukalon kotipihalleen.

18.12.2018 | 08:18 | 0

Markku Kasala rakensi jääkiekkokaukalon lapsille

 

 

 

Juttu Tapani Juusola

Kuva Helena Laakso

Tornio

 

Torniolainen Markku Kasala rakensi kotipihalleen Ala-Raumoon jääkiekkokaukalon omille lapsilleen, ja heidän kavereilleen. Sekä TIHC:n junnuille, jotka ovat jo harjoitelleetkin kaukalossa. Ulkojään tunnelmaa ei koskaan voi tavoittaa jäähalleissa.

Markku Kasala on Tornion IHC:n aktiivi, joka paikan höylä, ja tällä hetkellä 2008–09 -syntyneiden joukkueen joukkueenjohtaja. TIHC:n junnujoukkueita onkin jo harjoitellut Kasalan kotipihakaukalossa.

– Ulkokaukalossa on vähän kylmä, mutta kivaa, ja pärjää kun laittaa vaatetta, TIHC:n 07-joukkueen kaakamolainen puolustaja Lauri ”Juti” Junttari toteaa.

Kasalan omat lapset Arttu ja Iida pelaavat myös jääkiekkoa. Ensin Kasala aikoi tehdä heille kaukalon pellolle.

– Sitten ajattelin että sitä on turha viedä kauas, vaan tehdä pihapiiriin, niin sitä tulee myös käytettyä enemmän. Ja huvimaja on sopivasti vieressä pukuhuoneena ja lämmittelytilana. Kun lasten kaverit tulevat käymään, niin heillä on jääkiekkovarusteet mukana, Kasala kertoo.

 

 

Kotikaukalo on kolmasosa tavallisesta jääkiekkokaukalosta.

– Etelä-Suomessa oli paljon kaukaloita myynnissä, mutta sain tämän hylätyn kaukalon Iin kunnalta ilmaiseksi ja hain sen sieltä traktorilla, Kasala sanoo.

Kasalalla on käytössä jäädytykseen jäämatti, jossa on vesisäiliö. Lisäksi kaukalon kummassakin päädyssä ovat verkot johon yli menevät kiekot pysähtyvät. Seuraavaksi suunnitelmissa on rakentaa vaihtoaitio.

– Kesällä tein kaiken valmiiksi, ja marraskuussa täällä ensimmäisen kerran luisteltiin. Valot jouduin ostamaan. Yhteensä projektille tuli hintaa 1500–2000 euroa.

 

 

 

Kun marraskuussa kaukaloon viimein saatiin jäät, on meno ollut vilkasta.

– Joka päivä on ollut jonkunlaiset treenit eri kokoonpanoissa. Ne eivät henkisesti rasita niin paljon kuin ”oikeat” treenit jäähallilla. Hallilla on tietty aika, ja se pitää käyttää tehokkaasti, Kasala painottaa.

Jääkiekon kotimaassa Kanadassa kotikaukaloita on paljon.

– Kun netistä etsin tietoa tästä asiasta, niin Kanadasta sain lopulta idean tähän. Suomessa tämä on vähän uutta, Kasala toteaa.

Kotipihakaukalo on myös yhteisöllinen asia. TIHC:n junnujen harjoitellessa paikalla on myös pelaajien vanhempia, joiden on hyvä välillä lämmitellä huvimajassa takkatulen loisteessa.

– Ulkona pelaaminen on ” old time hockeya”. Treenit pihakaukalossa eivät ole ohjattua, vaan vapaampaa, TIHC:n 08–09 -joukkueen valmentaja Niko Nalli muistuttaa.

 

 

TIHC:n 07-joukkueessa pelaava Lauri ”Juti” Junttari kertoo mielellään omasta harrastuksestaan.

– Kolme kertaa viikossa on jääkiekkoharjoitukset, ja viikonloppuisin on sitten pelejä. Jouluaaton jälkeen on turnaus. Joululahjaksi toivon älylaseja, ja seuraava tarvittava jääkiekkovaruste olisi hammassuojat, myös uintia ja käyrätorven soittoa harrastava Lauri kertoo.

– En tiedä miksi minua sanotaan Jutiksi, ehkä siksi että olen kärkipakki, hän vielä jatkaa.