Länsi-Pohjan Yleisurheilu palkitsi syyskokouksessaan vuoden parhaita urheilijoita. Takana Veera Pudas (oik.), Erika Utriainen, Saana Peura ja Mette Baas. Edessä Taneli Svenn (oik.), Henrik Kulju ja Erik Kulju.

21.11.2018 | 16:03 | 0

Mette Baas Länsi-Pohjan paras yleisurheilija

 

Juttu ja kuva Tapani Juusola

 

 

Veitsiluodon Kisaveikkojen torniolainen pikajuoksija Mette Baas, 18, palkittiin Länsi-Pohjan piirin vuoden parhaana yleisurheilijana. Baas saavutti tänä vuonna ikäluokassaan kaksi SM-hopeaa ja kaksi SM-hallimitalia sekä johdatti ankkurina VKV:n naiset 4 x 400 metrin viestissä Suomen mestaruuteen.

 

Vuoden urheilutekona palkitussa VKV:n SM-kultajoukkueessa juoksivat Baasin lisäksi Ida Ravaska, Veera Pudas ja Erika Utriainen. Joukkue paransi myös mestaruusjuoksussa piirinennätystä lähes viidellä sekunnilla.

– Maaliin tullessa tuntui mahtavalta. Emme osanneet yhtään odottaa sitä että voitamme. Olimme tosi kriittisiä ennen juoksua, Baas muistelee kauden tähtihetkeä.

 

 

Baas piti yleisurheilukauden jälkeen hetken vapaata ja lomaili ulkomailla. Harjoittelu ensi kautta varten on kuitenkin jo alkanut. Ensimmäisen hallikisansa Baas juoksee jo tämän vuoden puolella, Haaparannan hallikisoissa 8. päivä joulukuuta.

– Ne kisat ovat vielä harjoittelun omaiset. Ensi vuoden SM-hallikisat ovat helmikuun puolessavälissä Kuopiossa, ja nuorten SM-hallikisat viikon päästä siitä Joensuussa, Baasin valmentaja Jani Hirsivaara kertoo.

 

 

Baas juoksi tänä vuonna 200 metrillä uudeksi ennätyksekseen 24,32 ja 400 metrillä 54,85. Hänen lempimatkansa on aina ollut 200 metriä, mutta 400 metrillä hän pääsi tänä vuonna edustamaan Suomea nuorten MM-kisoihin Tampereelle.

– 400 metriä on aina kulkenut paremmin, mutta 200 metriä on lemppari. Tosin nyt olen oppinut tykkäämään myös nelosesta. Nuorten MM-kisoissa oli hienoa olla mukana, ja olin tosi iloinen että pääsin sinne ja vielä kotikisoihin.

Ensi vuoden pääkisat ovat nuorten EM-kisat Boråsissa Ruotsissa.

– EM-finaalipaikka ei ole kaukana. Sitten Kalevan kisoissa tuli tänä vuonna kaksi viidettä sijaa joten huonompaa ei ainakaan kannata ensi vuonna tavoitella, Hirsivaara mietiskelee ensi kauden tavoitteita.

– 400 metrille Mette on vielä raakile, sillä matkalla on vielä paljon mahdollisuuksia. Voimaominaisuuksia pitää vielä lisätä, Hirsivaara jatkaa.

 

 

 

VKV:lle yleisurheilukausi oli menestyksekäs sillä Baasin ja viestijoukkueen SM-mitalien lisäksi korkeushyppääjä Sofia Heikonen otti hopeaa 19-vuotiaiden SM-kisoissa ja Olivia Bojang.

hyppäsi sekä pituudessa että kolmiloikassa 16-vuotiaiden SM-hopeaa. Länsi-Pohjaan SM-mitalin toi myös Tervolan Terävän Maria Peura hyppäämällä korkeudessa pronssia 17-vuotiaiden SM-kisoissa.

– Pitää sanoa että tämä oli onnistunut vuosi, vaikka välillä on tuntunut että ei ole urheilijoitakaan, Länsi-Pohjan piirin puheenjohtajana jatkava Elli-Tarja Hallikainen toteaa.

 

 

Hallikainen oli myös iloinen siitä että poikiakin on nyt näkynyt enemmän yleisurheilukentillä. Siksi piiri halusi palkita vuoden urheilutekona VKV:n naisten viestikullan lisäksi myös Alatornion Pirkkojen 11-vuotiaiden poikien viestijoukkueen, joka juoksi ikäluokassaan uuden piirinennätyksen ja tämän kauden Suomen kolmanneksi parhaimman ajan.

 

 

Vuoden sisulisäurheilijana Länsi-Pohjan piiri palkitsi Tervolan Terävän Saana Peuran joka sijoittui 15-vuotiaiden SM-kisoissa kolmiloikassa kuudenneksi ja pituushypyssä yhdeksänneksi.