-Nuoria on puhutettu joko poliisiasemalla tai menty kouluun puhuttamaan heitä. Sovittelutoimiston palveluja on käytetty paljon. Nuorista on oltu yhteydessä vanhempiin ja sosiaalitoimeen, tehty henkilörekisteröinti ja kuulusteltu poliisiasemilla. Pakkokeinojakin on jouduttu käyttämään, luettelee Tornion poliisi Hanna Kosola keinoja mitä alaikäisten suhteen on tehty. Vas. Merja Vaaraniemi, Johanna Kallio, Armi Nitovuori ja Hanna Kosola.
-Nuoria on puhutettu joko poliisiasemalla tai menty kouluun puhuttamaan heitä. Sovittelutoimiston palveluja on käytetty paljon. Nuorista on oltu yhteydessä vanhempiin ja sosiaalitoimeen, tehty henkilörekisteröinti ja kuulusteltu poliisiasemilla. Pakkokeinojakin on jouduttu käyttämään, luettelee Tornion poliisi Hanna Kosola keinoja mitä alaikäisten suhteen on tehty. Vas. Merja Vaaraniemi, Johanna Kallio, Armi Nitovuori ja Hanna Kosola.

14.02.2018 | 12:29 | 0

Nuuskanvälitysrinki pyörii kuin isommassakin paikassa

 

 

Huumausainerikokset Torniossa nousussa

 

 

Juttu ja kuvat Anitta Koivisto

 

 

Tornio

 

 

Tammikuussa on Kokkokankaan koulusta tehty jo kolme rikosilmoitusta, jotka liittyvät ilkivallantekoihin sekä varkauteen. Lisäksi koululla on nuuskaongelmia, kuten on Tornion kaikilla kouluilla.  

-On varastettu rahaa, karkkeja, limsaa ja sipsejä. On sotkettu paikkoja. Ja koulun iltapäiväkerhon päässä, koulun käytävällä on poltettu oppilaiden vaatteita sekä ovea, kertoo Kokkokankaan 1-6 -luokkaisen koulun vararehtori Merja Vaaraniemi.

Kokkokankaan koululla olevassa nuorisotila Konkassa ja sen läheisyydessä ilkivalta on aiheuttanut suuria kustannuksia. Ovien lukkoja on pitänyt vaihtaa, hälytysjärjestelmiä on jouduttu uusimaan, kaapeleita ja lukulaitteita lisäämään ja siivouskustannukset ovat lisääntyneet.

-Nuoret eivät ajattele sitä kokonaisuutta, mitä ilkivalta saa aikaiseksi, pohtii Vaaraniemi.

 

 

 

Tämä asia on jo selvitetty, mutta nyt Tornion poliisi, opettajat sekä nuorisotyöntekijät ovat todella huolissaan Tornion nuorisosta ja koululaisista, joiden nuuskan käyttö on räjähdysmäisesti lisääntynyt.

Nuuskan löytyminen nuorelta on viikoittaista, ei kuten ennen, jolloin sitä saattoi löytyä kerran kuukaudessa.

-Nuuskan käyttö on mennyt jo niin käsistä, että se on aivan sama kuin menet ostamaan irtokarkkia, tuumaa Tornion kaupungin nuoriso-ohjaaja ja Kokkokankaan nuorisotila Konkan vastaava ohjaaja Armi Nitovuori.

-Nuuskan käyttäjiä on täälläkin, vaikka ollaan alakoulu, se on surullista, lisää rehtori.

 

 

 

Nuuskan käyttö ei enää ole uusi asia, mutta ymmärtävätkö vanhemmat missä lapsi kuluttaa aikaansa?

Ja tietävätkö nuuskan välityksestä, ja kaikesta muusta mikä siihen liittyy?, kyselee muiden ohella myös Tornion koulunuorisotyössä työskentelevä nuoriso-ohjaaja Johanna Kallio.

 

 

 

Tornion poliisista Hanna Kosola vahvistaa, että tilanne Torniossa on huolestuttava ja varsinkin, kun nuuskan välitykseen voi kytkeytyä myös huumausaineiden välitystä sekä käyttöä.

-Nyt on alettu tehdä nuuskan myynnistä rikosilmoituksia. Se on niin laajamittaista, ei nyt ala-asteella, mutta yläasteella, että siinä on kymmeniä epäiltyjä. Osa ei ole edes täyttänyt 15 vuotta. Nuuskan myynti on rahan keruuta, ja se on laitonta ja kyllä siihen vahvasti liittyy myös muita päihteitä, viestittää Kosola.

 

 

 

Koulupoliisitoiminta on Torniossa otettu viime vuonna käyttöön suunnitellusti.

Kaikilla kouluilla on nyt poliisin yhteystiedot.

-Nuuskan käyttö aiheuttaa kouluissa häiriöitä ja muuta ongelmakäyttäytymistä, jonka vuoksi rehtori on ottanut yhteyttä. On muutamia nuoria, jotka ovat jo poliisille tuttuja. Jos nuorelta löytyy jotain, tai on epäilys nuoren suhteen, niin voi olla yhteydessä kouluun, kouluterveydenhuoltoon, rehtoriin, sosiaalitoimeen, tai poliisiin.

-Minusta on ollut todella hyvä, kun vanhempi on ottanut minuun yhteyttä. Vanhempien asenteella ja puuttumisella on suuri merkitys, jatkaako nuori toimintaansa vai ei. Uskon, että sen jälkeen minun ei tarvitse enää kauheasti ottaa heihin yhteyttä, kun nuorella on oikeasti sellaiset vanhemmat, jotka välittävät ja ottavat yhteyttä.

-Silloin on monesti pystytty päättämään se asia, poliisi toteaa.

 

 

 

Poliisi muistuttaa, että laki lapsen huollosta velvoittaa vanhempia pitämään lapsestaan huolta.

Nuuskan myynnissä poliisi on joutunut tekemään etsintää koulun lisäksi koululaisten kotona.

Joskus niistä on paljastunut myös huumausaineen käyttöä.

-Kun on selvinnyt, kuinka paljon nuori on jo ehtinyt tehdä, niin ihmetyttää, että vanhemmat eivät ole huomanneet mitään. Ollaan perillä lapsen asioista, kehottaa Hanna Kosola.

– Pitäisi heti puuttua niihin pieniin asioihin ennen kuin suuria pääsisi edes syntymään.

-Jotenkin tuntuu, että nyt katsotaan läpi sormien, kun joku käyttää välillä alkoholia, tai tupakoi, tai laittaa nuuskaa, niin ilmassa on välinpitämättömyyttä.

 

 

 

Nuuskan välitys tapahtuu Torniossa nykyään ihan missä tahansa. Kaikkialla missä nuoret pyörivät, nuuskaa on tarjolla, kuten koulujen pihoilla, liikuntatiloissa, talviliikuntapaikkojen pihoilla tai kauppakeskuksessa.

Tornion kouluilla on nuuskan hankintaan käytetty myös väkivaltaa. Kun on tiedetty kaverilla olevan nuuskaa, niin häntä on pahoinpidelty raahaamalla ja retuuttamalla pitkin käytävää ja vaadittu antamaan nuuskaa.

 

Ja kun alaikäinen on mennyt kertomaan, kuka hänelle on nuuskaa välittänyt, niin hänelle on siitä tullut uhkauksia suullisesti sekä viestein.

-Ja niitä on poliisista myös selvitelty, kertoo Kosola.

-Poliisille on sitten kerrottu, että nuuskaa olisi ostettu joltain tuntemattomalta ulkomaalaistaustaiselta henkilöltä. Poliisin tehtävä on selvittää, kuka on myynyt alaikäiselle ja puuttua siihen.

 

 

 

-Vähän on voimaton olo, tunnustavat nuoriso-ohjaajat, jotka ovat ihmeissään myös siitä kuinka päihteiden käytön osalta jo 15-16 -vuotiaat puhuvat tipattomasta tammikuusta ja kannabiksen käytöstä.

-Kuudesluokkalainen muksu oli sanonut, että heille on valmentaja sanonut, ruvetkaa mieluimmin käyttämään nuuskaa kuin tupakoimaan, Kallio ihmettelee.

Myös rehtori Merja Vaaraniemeä ihmetyttää kuinka kaikessa on menty niin sallivaksi.

-Aivan liian lepsu suhtautuminen on kaikilla, ja tuntuu hullulta, että aktiivisesti urheilevat nuoretkin käyttävät nuuskaa.

– Lapsen kanssa oleminen ja yhdessä tekeminen on vähentynyt, Vaaraniemi pohtii.

– Lapset saavat liian paljon päättää omista menemisistään.

 

 

 

Johanna Kallio kannustaa vanhempia olemaan lapsilleen vahvoja arjen aikuisia.

-Sanonta rajat on rakkautta, saattaa joistakin tuntua kliseiseltä, mutta usein nuoret kertovat tuntevansa mielipahaa siitä, ettei vanhemmat välitä ja vanhempia ei kiinnosta heidän tekemiset, tai se etteivät vanhemmat kysy mitä kuuluu.

-Ei tarvita suuria taikatemppuja tai ydinfysiikkaa, vaan aikaa läsnäololle, hän tähdentää.

-On varmasti vanhemmatkin voimattomia, pohtii Nitovuori.

-Tässä huolestuttaa varsinkin nämä tulevat kuudesluokkalaiset, kun kaveripiirit ovat jo samat, on sitten yläasteella tai ala-asteella, niin siellä on aika lailla samat henkilöt, joilla voi olla osuutta nuuskarinkiin.

 

 

 

Koulun keinot ovat aika vähissä. Yläkoulussa nuorelle tulee nuuskaamisesta jälki-istuntoa, jota hän ei todennäköisesti istu. Vanhemmat ja nuori kutsutaan heti koululle keskustelutilaisuuteen.

Asiasta lähtee tieto poliisille ja usein myös sosiaalitoimi on mukana.

– On paha juttu, kun nuuskaamista ei pidetä enää juuri minään, vaikka se on alaikäisiltä laissa kiellettyä.

-Sallivuus vain lisääntyy ja sehän lisää käyttöä, kauhistelee vararehtori Vaaraniemi.

-Alkaa olla jo sitä, että välitysrinki pyörii ja rupeaa olemaan jo niin ison maailman meininkiä, niin eihän meillä ole enää keinoja, ei me voida millään rangaistuksella olla uhkaamassa, pohtii Johanna Kallio.

-Olen kuullut, että vanhemmat jo ostavat nuuskaa ja nuoret niitä myyvät.

Kallio laskeskelee, että kun nuuskan välittäjät pyytävät yhdestä nuuskatyynystä 50:stä sentistä kolmeen euroon ja kun yhdessä kiekossa on noin 30 tyynyä, niin sillä kyllä saa rahaa.

 

 

 

Tupakanmyyntirikoksesta (nuuska kuuluu tupakkatuotteisiin) seuraa sakkoa ja enintään 6 kuukautta vankeutta.

-Se antaa poliisille myös oikeuden tehdä pakkokeinoja. Jos toiminta on jatkunut pitkään ja laajamittaisesti, niin se on samalla veropetos, valottaa poliisi Hanna Kosola.

 

KEMI-TORNIO TILANNE

 

Poliisi Hanna Kosola sanoo, että huumausainerikokset ovat Torniossa nousussa.

-Niitä on nyt puolet enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Valvontaa on lisätty.

-Kun katsotaan huumausainerikoksista, niin Kemissä ei ole ollut ollut kolmeen vuoteen yhtään alle 18-vuotiasta, mutta Torniossa on ollut alaikäisten huumausainerikoksia joka vuosi.

-Nämä tulevat tosi harvoin meille tietoon, eli kyseessä on vielä paljon isompi ongelma kuin tiedetään.

Huumausaineen käyttörikoksia Torniossa vuoden sisälle on poliisin tiedossa kolmella 15–17 –vuotiailla nuorella. Epäiltyjä ja yhteydenottoja huumausaineen käytöstä on tullut useista alaikäisistä nuorista.

 

 

 

Kaikkiaan Torniossa on vuonna 2017 tehty yhteensä 163 huumausainerikosta, kun vuonna 2015 niitä oli 73.

Kemissä oli 2017 vuonna 222 ja vuonna 2015 niitä oli 298, eli Kemissä on suunta parempaan päin.

Jos katsellaan rikosten laatua, niin siinäkin tarkkailussa Torniossa ovat asiat huonommin, nimittäin Torniossa 163 huumausainerikoksesta törkeitä huumausainerikoksia oli 18 ja Kemin 222:stä oli törkeitä 8.

 

 

Torniolaisten alaikäisten nuorten tekemiä vahingontekoja on saatu selvitettyä viime vuonna yhteensä 7 rikosta, joissa monissa rikoksissa on useita epäiltyjä. 28 kertaa hätäkeskukseen on soitettu nuorten ilkivallasta.

17 alaikäistä on jäänyt kiinni näpistyksestä, joissa on mukana 33 nuorta epäiltynä. Varkauksia vuoden sisällä on tehty kaksi (epäillään alle 18-vuotiasta).