Airi Leukumaavaara on saanut postikortteja noin 140 maasta.

6.04.2017 | 06:29 | 0

Postia tuntemattomalta

KEMI

 
”Kyllä kortti tuntemattomalta on pelastanut monta sateista päivää”, hymyilee postcrossinkia harrastava kemiläinen Airi Leukumaavaara. Postcrossing on kansainvälinen postikorttirinki, jonka ideana on lähettää postikortteja tuntemattomille ihmisille. Internetissä toimiva sivusto mahdollistaa rekisteröityneitä jäseniä löytämään toisensa, ja näin lähettämään postia oikeaan osoitteeseen.
Airi on ollut mukana jo 11 vuotta ja on lähettänyt noin 5400 postikorttia ympäri maapalloa. Aktiivisina aikoina hän lähetti jopa 50 korttia kuukaudessa. Postimaksujen kohotessa kortteja maailmalle lähtee nykyisin reilu kymmenen kuukaudessa ja melkein sama määrä tulee muualta. Postcrossaajat voivat internetsivustolla kertoa millaisen kortin haluavat saada. Airi kerää Muumi ja city-aiheisia kortteja.

 

 

Airin korttikokoelmista löytyy jo 144 maata, kun ringissä on 211 maata. Osa maista ei ole nk. itsenäisiä valtioita, vaan itsehallinto alueita. Suomessa Ahvenanmaa on meillä vastaava itsehallintoalue ja sieltä on yksi kortti tullut Airin postilaatikkoon myös.
Ikähaitari on todella laaja eli Airin korttien lähettäjät ovat olleet 4-vuotiaasta aina yli 80-vuotiaisiin. Neljä vuotias tyttö oli saanut alkaa Postcrossaamaan äidin luvalla, kun oli oppinut kirjoittamaan oman nimensä. Yksi näistä nimikirjoitus aarteista on Airilla.

 

 

Aasian maiden ihmiset koristelevat paljon kortteja eli piirtävät ja laittelevat tarroja. Ventovieraalle ihmiselle kirjoitellaan kuin tutuille. – Osa kirjoittaa ihan, kuinka mies on sairastunut tai muuta vastaavaa. Yleisintä on kertoa lapsista ja lapsenlapsista. Osa kirjoittaa millaisesta paikasta kortti on lähetetty, kyllä sieltä ihan kaikenlaista tietoa saa, kertoilee Airi viestien sisällöistä.

 

 

Vieras postikortin takaa. – Meillä on yksi Kroatialainen nainen vierailut muutaman päivän. Hänen kanssaan kierrettiin ensin Kemiä ja sitten vierailtiin Joulupukin luona. Joulupukki onkin suosittu kohde erityisesti kiinalaisten keskuudessa. Monesti toiveena on, että kortti on leimattu Joulupukin postileimalla. Sitä ei vain moni toivoja käsitä, että ihan vieressä ei asuta, naurahtaa Airi.

 

 

Postcrossing voi tuoda ystävän kortin takaa tai sitten samasta aiheesta kiinnostuneet yhteen. Puhutaan privat vaihdosta jolloin alkaa korttien lähettely muuten vain. Näiden kanssa on tapana lähetellä hieman enemmän kuulumisia. Airi kertoo saaneensa jopa onnittelukukkia Hollannista täyttäessään pyöreitä. Yksi ystävä oli huomioinut hänen lapsenlapsensa syntymän pienellä lahjalla.

 

 

Postcrossingin kielenä on englanti. Airi ei omien sanojen mukaan kieltä hyvin hallitse mutta sen verran, että voi kortteja lähetellä. Toisaalta sanavarasto kasvaa väkisin ja muiden kuulumisia on kiva lukea. Postcrossing on näin ollen matalan kynnyksen kielikylpy, sillä postikorttiin ei pitkiä sepustuksia mahdu.
Airi suosittelee tätä kaikille niille jotka ovat valmiita sitoutumaan korttien lähettelyyn ja pitää postikorteista. – Kyllä sitä pettyy, jos postilaatikosta löytyy muropaketista leikattu kortti. Toisaalta toisen toiveita on hyväntavan mukaista kunnioittaa. Olen minä toki saanut postikortteja, joissa Muumi on itse piirretty ja kerrottu ettei maasta löydy Muumikortteja. Tällainen kortti on todella mieleen, sillä toivetta on pyritty toteuttamaan. Kyllä tässä monenlaista näkee, vaikka kysymyksessä on vain postikortti, kertoilee Airi.

 

 

Airin Muumikortit olivat esillä Tampereen Vapriikissa uusien postimerkkien ensipäivätapahtumassa 24.helmikuuta. Suomen Postcrossingyhdistys valitsee joka vuosi virallisen postikorttitaiteilijan, joka vuonna 2017 on Virpi Pekkala. Pekkalan hyväntuuliset postikortit ovat haluttuja ympäri maailmaa. Suomen yhdistys on maailman ensimmäinen virallisesti rekisteröity yhdistys, joten suomalaiset ovat innokkaita postikortin lähettäjiä. Jos kipinä syttyi laita postikortti Airille ja kysele lisää.

 

 

KATRI KOSKELA

 

 

 

Kortteja on tullut Mongoliasta, Etiopiasta ja monesta muusta sellaisesta maasta, joissa ei tule muuten käytyä.

Muumi ja city-kortit ovat Airin Postcrossing toiveena. Muumikortteja on tullut noin 20 maasta.

Tältä näyttää arviolta 15000 postikorttia arkistoituna siististi kaappiin maiden ja aiheiden mukaan.