Aleksi Raiha kertoi lopettamisestaan keskiviikkona.

3.08.2017 | 11:58 | 0

PS Kemin Aleksi Räihä lopettaa peliuransa

 

Juttu ja kuva

JUHANI HILTUNEN

Kemi

Yksi PS Kemin seuraikoneista, seuraa kakkosesta Veikkausliigaan nostamassa ollut laitapuolustaja Aleksi Räihä joutuu päättämään peliuransa vammakierteen pakottamana. Tällä kaudella 31-vuotias Räihä on pystynyt pelaamaan vain yhden Veikkausliigapelin 4. heinäkuuta vieraissa FC Lahtea vastaan. ”Matsista palautuminen kesti kaksi viikkoa”, Räihä hymähtää.

 

Räihä on kärsinyt loukkaantumisista koko 15 vuotta kestäneen peliuransa. Hän on saanut pelata ilman loukkaantumisia vain yhden kokonaisen kauden. Tällä kaudella Räihä on on kärsinyt kahdestakin vammasta.

 

– Talvella ensimmäisissä treeneissä vääntyi vasemman jalan polvi. Harmittaa todella paljon, sillä viime pelikauden jälkeen ylimenokausi sujui hyvin ja olin talvella todella hyvässä kunnossa.
Lisäharmia Räihälle on aiheuttanut rikkoutunut oikean jalan nilkka.

 

– Kaikki tämä sai minut kypsymään ajatukseen peliuran lopettamisesta, sillä toistaiseksi en pysty pelaamaan.
Laitapuolustajan tontille Räihä siirtyi kaudella 2013 brittivalmentaja Tommy Taylorin istuttamana. Sitä ennen hän pelasi niin keskikentällä kuin hyökkäyksessäkin.

 

– Siirto oli onnistunut. Sen jälkeen olen nauttinut pelaamisesta entistä enemmän, Räihä toteaa.

 

 

Viime kausi Räihällä meni piloille olkapäävamman ja jalkaterän murtumisen vuoksi. Loppukaudesta hän pystyi pelaamaan 12 liigaottelussa. Olkapäävamma tuli jo kaudella 2015 Ykkösessä ja jalkaterä murtui kauden 2016 alussa muutaman ottelun jälkeen. Räihä kertoo olevansa kypsä jatkuviin loukkaantumisiin.

 

– Oikealta puolelta taitaa olla jokainen nivel käyty läpi vammojen muodossa.
Tähän saakka Räihä on ollut harvinaisen sinnikäs ja on kuntouttanut itsensä jokaisen vamman jälkeen täyteen iskuun.

 

– Siitä olen ylpeä, että olen jaksanut tehdä paluun kerta toisensa jälkeen, mikä ei ole ollut helppoa. Eikä ole ollut mukava katsoa sivusta kun muut treenaa, kun itselläkin on ollut hirveä polte päästä kentälle.

 

 

Lopettamispäätöksen Räihä teki itse.

 

– Vammoista kyllä toipuu, mutta kun ne alkoivat mennä henkiselle puolelle, täytyy säästää itseään ja perhettään.
Räihä ei kuitenkaan täysin sulje – eikä halua sulkea – pois mahdollisuutta pelikentille paluuseen jossain vaiheessa.

 

– Täytyy kuntouttaa itsensä ensin ja katsoa tilannetta sitten. Millä tasolla ja missä roolissa olen mukana on toinen asia. Jalkapallo on kuitenkin minulla verissä.

 

Mies aikoo joka tapauksessa tehdä jatkossakin taustahommia PS Kemin eteen. Mies on käyttänyt rakennusmestarin ammattitaitoaan muun muassa Sauvosaaren katsomo-, VIP- ja kuuluttamorakennusten rakentamisessa.

 

– Niitä varmasti jatkan, Talonrakennus JP Mikkola Oy:n palveluksessa siviilitöitä tekevä Räihä vakuuttaa.

 

 

Räihä on kemiläisen FC-88:n kasvatteja. Urallaan hän edustanut PS Kemin lisäksi myös KPT-85:ttä, TP-47:ää ja porvoolaista FC Futuraa.

 

– Olen peliurastani tosi kiitollinen kaikille seuroille. Tietysti viime vuodet, nousu kakkosesta ykköseen ja ykkösestä liigaan on ollut huikea tarina niin itseni kuin koko kemiläisen jalkapallonkin kannalta. Kakkosessa ollessamme vain harva uskalsi unelmoida kemiläisestä Veikkausliigajoukkueesta.

 

Räihälle pelaaminen liigassa ja liigajoukkueen kapteenin nauhan kantaminen on ollut unelmien täyttymys.

 

– Sen korkeammalla tasolla Suomessa ei voi pelata, eurocupeja lukuunottamatta. Nekin ovat PS Kemin ulottuvilla. Meillä on niin taitava joukkue, että se voi voittaa onnistuessaan jokaisen liigaseuran ja saavuttaa mitä tahansa. Useampikin pelaaja tästä joukkueesta tulee menemään urallaan vielä pitkälle.

 

 

Räihän mukaan PS Kemiä on aliarvioitu laajasti, mutta uskoo sen toimineen enemmänkin joukkueen lisäsytykkeenä.

 

– Olemme halunneet näyttää mihin me pystymme. Ja niin liiganousu kuin pysyminen liigassa on ollut asia, johon ns. asiantuntijat eivät ole uskoneet. Ja PS Kemi tulee pelaamaan liigassa ensi kaudellakin, Räihä uskoo.

 

– Haluan kiittää PS Kemiä, joukkuetovereita, valmentajia Jari ”Ootsi” Åhmania ja Tommy Tayloria, Kempton Royalseja, kemiläistä yleisöä, työnantajanaani JP Mikkolaa ja perhettäni, isää, äitiä sekä vaimoani Anni-Leenaa ja poikaani Viljamia mahtavasta tuesta, mitä olen saanut. Kaikki tuki on ollut tarpeen ja välttämätöntä, jotta olen jaksanut olla mukana näinkin pitkään. Olen aina tiedostanut, että jokaisella peliura loppuu joskus ja minulle se hetki koitti nyt, Räihä päättää tunteikkaasti.