Rantakadun puolelta Aspion talo on tyypillinen aikansa kauppiastalo.

16.07.2019 | 06:19 | 0

Puutalokaupungin vanhin voi hyvin

 

Juttu ja kuvat Maaret Mattila

 

Tornio

 

Aspion talo Keskikadulla on Tornion kirkon jälkeen kaupungin vanhin rakennus. Se on peräisin 1700-luvun alkupuolelta, joidenkin tietojen mukaan vuodelta 1728. Talo edustaa perinteisen puutalokaupungin rakennustapaa ja siinä on nähtävissä klassismin piirteitä. Aspion talo oli myös aikaisemmin umpipihakokonaisuus, mutta nyt jäljellä on ainoastaan vanha päärakennus, joka on entisöity. Se on nykyisin Tornion kaupungin omistuksessa ja voi hyvin. Rakennus seisoo kauniina rauhallisen kaupunginosan laitamilla ja toimii Tornion Käsityötuvan tiloina. Yhdistys on oikeassa paikassa edistämässä käsityökulttuuria monin tavoin.

 

Aspion tontti on asutettu jo 1600-luvulta. Sen aikaisia rakennuksia tuhoutui paljon Ison vihan aikana. Aspion taloa kohtasi myös tuho vuosina 1672 ja 1679 sekä kerran 1714 – 1716 välisenä aikana.

 

Aspion viimeisten korjaustöiden yhteydessä nykyisestä asuinrakennuksesta löytyi aiemmin mainittu vuosiluku 1728. Tontin ja rakennukset on omistanut vuonna 1750 kauppias Jonas Stillander, jolta ne siirtyivät hänen pojalleen kauppias ja raatimies Fredric Stillanderille.

 

Fredricin leski Helena Stillander myi talon ja tontin vuonna 1849 räätälimestari Edvard Lindgrenille, koska heillä ei ollut perillisiä, joille jättää talo. Lindgrenin mainitaan olleen myös taitava kaupunginkirkon urkuri. Tontti ja rakennukset siirtyivät edelleen tullipäällysmies Adolf Richard Anderssonille vuonna 1895. Anderssonin jälkeläiset muuttivat nimensä myöhemmin Aspioksi. Anderssonin poikakin oli tullivirkailija, Lauri Adolf Andersson toimi tullikasöörinä.

 

Rakennuksen viimeinen asukas Kerttu Aspio ja hänen sisarensa Helvi Salmi myivät tontin ja rakennukset Säästöpankille vuonna 1990. Tornion kaupunki osti pihapiirin kolme vuotta myöhemmin.

 

Talon pohjaratkaisu on jatkettu paritupa ja sisätiloista on löytynyt runsaasti vanhoja tapettikerroksia sekä vanhoja ovia ja listoituksia. Kaupunkilegendana, tai ehkä tosijuttuna kerrotaan myös, että Aspion talolla, nykyisessä käsityötuvan talossa kummittelee, mutta hyvässä hengessä.

 

Rakennuksen hirsistä on tehty dendrologinen, eli puulajitieteellinen tutkimus ja näytteiden perusteella vanhimmat hirret ovat 1700-luvun alusta. Kaivauksissa on löydetty pihan multakerroksen alapuolelta tasainen kiveys, josta löytyi myös kaksi kolikkoa vuodelta 1719 ja ja kaksi pronssiketjun katkelmaa. Kaivausten aikana eri kerroksista on löytynyt myös kuparirahoja, lasiastian jalka, leikattuja nahan palasia sekä luuta kuin myös keramiikan kappaleita ja kengän kantalappuja.

 

Aspion ulkoseinät ovat voimakkaasti ulospäin kaartuvat ja julkisivun laudoitus on erityisen yksinkertainen vaakapontti. Talo on ollut myös umpipihainen, kuten naapurinsa Åströmin talo. Korjaustöiden yhteydessä poistettiin vanha multapenkkiperustus ja lisättiin kuistimainen laajennusosa. Aspio on sodalta säästynyt kohde.

Lähteet: Torniolaakson

 

Aspion soma piha ja sisäänkäynti.

Aspion soma piha ja sisäänkäynti.

Kuistilta pääsee kahden puolen kamareihin. Tämä lienee köökin puoli kun kynnys on kulunut siihen malliin.

Kuistilta pääsee kahden puolen kamareihin. Tämä lienee köökin puoli kun kynnys on kulunut siihen malliin.