Torniolaiset Merja ja Lauri Rytky tahtaavat myos Senioreiden jousiammunnan SM-kilpailuissa Pohjan Stadionilla lauantaina.

9.08.2017 | 11:39 | 0

Senioreiden jousiammunnan SM-kilpailut Pohjan Stadionilla

 

 

Teksti ja kuva

MATTI KOSKENRANTA

Tornio

Senioreiden jousiammunnan SM-kilpailut pidetään Pohjan Stadionilla Torniossa lauantaina 12.8. Mukana kilpailussa on kaksi järjestävän seuran Tornion Jousiampujien edustajaa, Merja ja Lauri Rytky.

 

Edelliset SM-kisat Pohjan Stadionilla järjestettiin 2011, jolloin ammuttiin kaikissa luokissa, junioreista senioreihin. Osallistujia oli tuolloin yli 200. Nyt senioreiden kisa kerää noin 80 ampujaa.

 

Senioreissa kilpaillaan kolmessa sarjassa, yli 50-vuotiaat, yli 60-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat.

 

 

Lauri Rytkyn mukaan Pohjan Stadion on hyvä kisapaikka ja siellä saadaan aikaiseksi näyttävät kilpailut.

 

– Pienelle seuralle työtä on kovasti, mutta onneksi olemme saaneet hyvin talkooporukkaa.

 

Tornion Jousiampujilla on noin 50 jäsentä, mutta tällä hetkellä on vähän kilpa-ampujia.

 

– Osa pitää taukoa, ja nuoria työ ja opiskelu on vienyt muille paikkakunnille, Lauri Rytky kertoo.

 

Hän toivoo uusia harrastajia mukaan. Torstaisin klo 17.30 Näränperän ulkoradalla on ohjattua ammuntaa, ja syyskuussa harjoitukset siirtyvät Putaan hallille. Kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan. Seuran välineet ovat käytettävissä. Vuoro kestää kaksi tuntia ja maksaa vain kaksi euroa.

 

Putaan hallilla katsomon takana on hyvät, uudet harjoitustilat.

 

– Torniosta voi edetä vaikka mille tasolle. Intoa vain pitää olla ja kovat harjoitusmäärät. Jousiammunta ei ole kuin pyörällä ajo, jonka osaa kun kerralla oppi. Vain harjoittelemalla tuntuma ammuntaan säilyy, toteaa Lauri Rytky.

 

 

Lauri Rytky aloitti jousiammunnan 45-vuotiaana, kesällä 2001.

 

– Työkaveri lopetti ammunnan ja ostin häneltä välineet. Ammuin itsekseni lyhyttä matkaa. Samalla kentällä harjoitteli Jari Lipponen valmentajansa Kari Mikkolan kanssa. Kari kysyi, että saako hän opasta, ja niin sain maajoukkuetason valmentajalta hyvät opit.

 

Vaikka Lauri Rytky aloitti harjoittelun myöhäisellä iällä, on menestystä tullut myös SM-tasolla.

 

Merja Rytky seurasi miehensä ammuntaa pari vuotta ja innostui sitten itseksi lajista. Myös hän on saanut kaikenvärisiä SM-mitaleita.

 

Taljajousella ampuvat Merja ja Lauri Rytky kilpailevat normaalikesinä kymmenkunta kertaa, ja talvella tulee saman verran hallikisoja. Torniossa pidetään vuosittain 2 halli- ja 1-2 ulkokisaa.

 

 

Senioreiden SM-kilpailujen avajaiset alkavat lauantaina klo 9.30, alkukilpailu käynnistyy 10.15 ja pudotukset noin 14.00.