Suomen mestari Juha Silvander palaa Team Eurocityn paitaan tapaninpäivänä. Kuva: Jenna Pokka.

13.12.2017 | 03:40 | 0

TIHC kohtaa tapaninpäivänä 20 vuoden takaisen Team Eurocityn

 

 

Juttu Tapani Juusola

 

Tornio

 

Tornion IHC:n edustusjoukkue kohtaa perinteisessä tapaninpäivän jääkiekko-ottelussa tänä vuonna Team Eurocityn. TIHC:n ja haaparantalaisen Asplövenin yhteistyön tuloksena syntynyt Team Eurocity hämmästytti 20 vuotta sitten molemmin puolin rajaa.

Team Eurocity pelasi Ruotsin puolen sarjoja B-nuorissa, ja eteni toisella kaudellaan 1996-97 Junior Elitserienissä kahdeksan parhaan joukkoon. Joukkueen vastassa olivat muun muassa myöhemmin Ruotsin A-maajoukkueen kantaviksi voimiksi ja NHL-tähdiksi nousseet MoDo:n Daniel ja Henrik Sedin sekä Timrån Henrik Zetterberg.

 

 

Torniossa tai Haaparannalla ei ole koskaan pelattu pääsarjatason jääkiekkoa, joten sijoittuminen kahdeksan parhaan joukkoon koko Ruotsissa oli kova saavutus.

Torniossa ei tuohon aikaan myöskään ollut jäähallia. Team Eurocityn runko koostui maaliskuussa 1995 ulkojäiden Suomen mestaruuden voittaneesta TIHC:n pelaajista.

– Haaparannalla oli jäähalli, mutta ei riittävästi B-ikäluokan pelaajia joten yhdistimme voimamme. Silloin sattui oikeat ihmiset, oikeaan aikaan, yhteen. Rajayhteistyötä pitää aina hyödyntää, Team Eurocityn joukkueenjohtaja Ahti Nalli painottaa.

 

 

 

Team Eurocity oli ensimmäinen urheilullinen yhteistyö Tornion ja Haaparannan välillä, ja se toi myös tulosta. Joukkueen peleissä kävi lähes 500 katsojaa, joka on B-junioreiden peleihin iso määrä.

– Ajatus oli silloin että saisimme tänne niin laadukkaan juniorijoukkueen, että pelaajien ei tarvitsisi lähteä kauas halutakseen kehittyä jääkiekossa. Kolmannella kaudella homma kuitenkin hiipui, Nalli harmittelee.

Team Eurocityn valmentajana toimi Michael Persson joka on nykyisin Ruotsin jääkiekkoliitossa Norrbottenin alueen puheenjohtaja.

– Team Eurocity oli uniikki joukkue, ja aikaansa edellä. Olen sen jälkeen valmentanut monia joukkueita, mutta nuo kaksi vuotta Team Eurocityn peräsimessä olivat valmentajaurani parasta aikaa, Persson toteaa.

 

 

 

Team Eurocity sai paljon huomiota, koska se oli valtioiden rajat ylittävä joukkue. Joukkue perustettiin vuonna 1995 eli samana vuonna jolloin Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruutensa ja löi loppuottelussa juuri Ruotsin.

Team Eurocitystä tehtiin juttua muun muassa Aftonbladetiin ja Helsingin Sanomiin sekä television puolelta joukkueesta juttua tekivät muun muassa Ruotsin Tv4 ja Suomen Tv2:sen ruotsinkielinen urheiluohjelma Sportmagasinet.

Team Eurocityn menestyskaudella 1996-97 joukkueessa pelasi muun muassa myöhemmin Suomen mestaruuden Oulun Kärppien riveissä voittanut Juha Silvander.

– Eurocityn ajoilta on tosi hyviä muistoja. Meillä oli huippujoukkue, jotenkin kaikki natsasi yhteen. Tein itsekin tehopisteitä melkein 30. Seuraavalla kaudella lähdinkin sitten Ouluun ja Kärppiin, Silvander muistelee.

 

 

Silvander palaa myös Team Eurocityn paitaan kun tapaninpäivän ottelu TIHC:n nykyistä edustusjoukkuetta vastaan alkaa Tornion jäähallissa kello 15. Team Eurocityn on koonnut yhteen joukkueen maalivahtina kaudella 1995-96 pelannut Petri Vinkki.

– Pojille on mahtavaa että näkevät jälleen toisensa, ja Persson on jälleen valmentajana, Team Eurocityn joukkueenjohtajaksi 20 vuoden jälkeen palaava Ahti Nalli iloitsee.