– Onhan tämä uskomattoman hienoa, kun ensin pääsin palauttamaan aidon ja alkuperäisen lappilaisen lagerin tuotannon sinne, minne se kuuluukin, ja nyt se sai jälleen kansainvälisen kultamitalin, kommentoi panimomestari Leo Andelin tuoreeltaan Valencian Monde Selection -palkintogaalasta. Kuva Tornion Panimo.

24.05.2018 | 14:54 | 0

Tornion Panimon Original Lapland Lagerille kansainvälinen kultamitali

 

 

Juttu ja kuvat Anitta Koivisto

 

Tornion Panimon Original Lapland Lager on tänään 24.5.2018 palkittu kansainvälisellä Monde Selection kultamitalipalkinnolla Espanjan Valenciassa.   

Vuonna 1961 Brysselissä perustettu Monde Selection -kilpailu myöntää laatupalkintoja oluille ja elintarvikkeille, jotka täyttävät International Institute for Quality Selections -organisaation määrittelemät maku- ja laatuvaatimukset.

Kunkin tuoteryhmän tuomaristoon kuuluu vähintään kahdeksan asiantuntijaa sekä tuomariston johtaja. Arviointiprosessi alkaa makuanalyysilla ja aistinvaraisten ominaisuuksien määrittelyllä. Tuoteryhmästä riippuen kilpailevista tuotteista arvioidaan ja tarkistetaan jopa 20 biologista ja kemiallista ominaisuutta.

Myös pakkaussuunnittelu otetaan huomioon kokonaisarvioinnissa.

 

 

Monde Selection on maailman vanhin laatupalkinto, jota verrataan muun muassa hotellien tähtiin tai ravintoloiden Michelin-tähtiin. Kultamitalin myötä panimo haluaa korostaa oluen alkuperää ja muuttaa nimen muotoon Original Lapland Lager.

 

– Onhan tämä uskomattoman hienoa, kun ensin pääsin palauttamaan aidon ja alkuperäisen lappilaisen lagerin tuotannon sinne, minne se kuuluukin, ja nyt se sai jälleen kansainvälisen kultamitalin, kommentoi panimomestari Leo Andelin tuoreeltaan Valencian Monde Selection -palkintogaalasta.

 

 

Tornion Panimo herätti kesällä 2017 henkiin vanhan lippulaivatuotteensa yhdessä alkuperäisen reseptin luoneen, Lapin Kullan entisen tehtaanjohtajan ja panimomestarin Leo Andelinin, 81, kanssa. Aikanaan suomalaisten makusuosikiksi noussut vaalea Lapin lager toistaa historiaa, kun se palkittiin samaisella Monde Selection -kultamitalilla kuin julkaisuvuonnaan 1964.

Original 1964 Lager -nimi viittasi oluen alkuperäiseen julkaisuvuoteen, ja kyseessä on täsmälleen samanlainen lappilainen täysmallasolut, jollaiseksi nuori panimomestari Andelin sen suunnitteli yli 50 vuotta sitten.

 

 

Tornion Panimo kertoo, että se palautti tuotantoon alkuperäisen reseptin. Ja jopa alkuperäinen oluthiivakin onnistuttiin löytämään saksalaisesta tutkimuslaitoksesta.

– Uskoimme, että alkuperäisellä reseptillä valmistettu lappilainen lager istuu suomalaiseen suuhun paremmin kuin koskaan ja osuimme oikeaan: Original Lapland Lagerista on tullut myydyin tuotteemme, kertoo Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander. 

– Nyt saatu kansainvälinen palkinto todistaa, että myös tuotteen laatu on kultamitalin arvoinen, hän jatkaa.

 

Leo Andelinin ja Tornion Panimon henkilökunnan välillä vallitsi alusta lähtien yksimielisyys siitä, että reseptiä ja tekovaiheita kunnioitetaan aivan kuten vuonna 1964, jolloin olut sai lopullisen luonteensa pitkän käymisen ja jälkikäymisen aikana.

– Nykytekniikka mahdollistaisi nopeamman valmistuksen, mutta kun oluen annetaan käydä ja kypsyä rauhassa luonnollisella tavalla, lopputuloksessa on selkeä ero, kertoo Tornion Panimon olutmestarina työskentelevä Petri Tervasmäki.

– Eikä ainoastaan maku, vaan myös suutuntuma, tuoksu, väri ja oluen vaahto. Kullanarvoisia ominaisuuksia kaikki, iloitsee Andelin.

 

Panimomestari Andelinin ja palkitun oluen tarina on mielenkiintoista suomalaista oluthistoriaa. Leo Andelin aloitti työt Tornion Olut Oy:ssä vuonna 1962. Hänen ensimmäinen tehtävänsä oli kehitellä suomalaisten suuhun sopiva lager-tyyppinen olut. Panimon johtajana toimi tuolloin Irma Stormbom, joka ohjeisti nuoren panimomestarin niin, että uuden tuotteen piti maistua myös naisille. Andelin onnistui tehtävässään, ja lappilaisesta lagerista tuli Suomen suosituin ja kansainvälisesti tunnetuin olut.

– Andelin jäi eläkkeelle tehtaanjohtajan tehtävistä vuonna 1999, mutta teki vuonna 2016 comebackin Tornion Panimo Oy:n mentoriksi. Takavuosien tavan mukaan panimomestarit eivät käyneet maailmalla pokkailemassa palkintoja. Nyt, 54 vuoden jälkeen edellisestä kultamitalista, alan grand old man nähtiin kuitenkin lavalla, iloitsee Tornion Panimon markkinointijohtaja Jami Teirikari.

 

 

 

Original Lapland Lagerista on tullut myydyin tuotteemme, kertoo Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.

Original Lapland Lagerista on tullut myydyin tuotteemme, kertoo Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.

Tornio-päivien merkeissä Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander esittelemässä panimoa.

.

.

Torniolaiset saivat tutustua toukokuun alussa oluen valmistukseen.

Torniolaiset saivat tutustua toukokuun alussa oluen valmistukseen.