Tornionlaakson hiihtocupin voittoa viime vuonna juhlivat Oulun Hiihtoseuran Kusti Kittilä ja Ylivieskan Kuulan Anna-Kaisa Saari.
Tornionlaakson hiihtocupin voittoa viime vuonna juhlivat Oulun Hiihtoseuran Kusti Kittilä ja Ylivieskan Kuulan Anna-Kaisa Saari.

27.03.2018 | 07:18 | 0

Tornionlaakson hiihtocup Keminmaassa ja Ylitorniolla

 

 

Juttu ja kuva Tapani Juusola

 

Pääsiäisen perinteinen hiihtoturnee, Tornionlaakson hiihtocup, järjestetään tänä vuonna vain kahdella paikkakunnalla, Keminmaassa ja Ylitorniolla. Keminmaan Kallilla hiihdetään nyt cupin kaikki kolme ensimmäistä osakilpailua, ja Tornionlaakson hiihtocup päättyy tuttuun tapaan toisena pääsiäispäivänä Ylitornion Ainiovaaralle.

 

 

Tornionlaakson hiihtocup järjestetään nyt 22:s kerran. Vielä viime vuonna paikkakunnista mukana oli myös Ylläs, jossa on perinteisesti hiihdetty cupin kolmas osakilpailu. Alatornion Pirkat on aikaisemmin järjestänyt Tornion osakilpailun Puuluodossa, mutta viime vuonna heidänkin osakilpailunsa siirtyi Kallille.

– Harmi että Ylläs peruttiin, moni hiihtäjä on siellä mielellään viettänyt pääsiäistä. Mutta nyt Keminmaassa on kolme kisapäivää, joista viimeisenä hiihdämme eri sarjat yhteislähtöinä, Karihaaran Visan kilpailuvastaava Jani Vestenius toteaa.

 

 

Tornionlaakson hiihtocup käynnistyy pitkäperjantaina jolloin Keminmaassa hiihdetään perinteisellä hiihtotavalla. Lankalauantaina on vuorossa vapaan hiihtotavan lyhyet matkat ja ensimmäisenä pääsiäispäivänä, sunnuntaina, vapaan yhteislähdöt.

Toisena pääsiäispäivänä Ylitorniolla hiihdetään myös vapaalla hiihtotavalla, ja siellä cupin kokonaiskilpailun voitot ratkeavat.

– Hyvät pakkaskelit ovat luvassa. Jos saamme 300 osallistujaa per päivä mukaan, niin se on hyvä määrä. Ulkomaalaisia hiihtäjiä on myös jälleen tulossa mukaan, kaukaisimmat Kanadasta, Vestenius kertoo.

 

 

 

Naisten puolella tänä vuonna suosikkeja ovat olympiakävijät Oulun Hiihtoseuran Riitta-Liisa Roponen ja Pöytyän Urheilijoiden Johanna Matintalo. Heistä Roponen on kokenut konkari, mutta Matintalo todellinen tulevaisuuden huippuhiihtäjä joka teki läpimurtonsa tänä talvena. Roponen on hyvä vapaalla hiihtotavalla ja Matintalo on puolestaan perinteisellä erittäin vahva.

 

 

Cupin voittoa puolustaa kuitenkin Ylivieskan Kuulan Anna-Kaisa Saari, jolla on hyvät mahdollisuudet uusia voittonsa varsinkin jos Roponen ja Matintalo eivät hiihdä jokaisessa osakilpailussa.

Miesten sarjassa suosikkeja ovat Kouvolan Hiihtoseuran kaksikko Lauri Vuorinen ja Lauri Lepistö, joista Vuorinen hiihti olympialaisten sprintissä.

Paikallisesti kova kamppailu nähdään alle 20-vuotiaiden naisten sarjassa jossa nuorten moninkertaiset SM-mitalistit, Karihaaran Visan Josefiina Böök ja Alatornion Pirkkojen Emmi Lämsä, ottavat mittaa toisistaan.

Myös alle 20-vuotiaiden miesten sarjassa nähdään alueemme ykköshiihtäjä, Karihaaran Visan Santeri Pirneskoski.

 

 

 

Tornionlaakson hiihtocupin jokaisessa neljässä osakilpailussa osakilpailupalkinnot jaetaan erikseen. Lisäksi miesten ja naisten sarjojen sekä alle 20-vuotiaiden sarjojen voittajat saavat 400 euron stipendit ja alle 18-vuotiaiden sarjojen voittajat 200 euron stipendit.