Töyhtötiainen asettuu muita metsätiaisia herkemmin pönttöön asumaan, joten pöntötyksellä linnusta saa mukavan naapurin.

18.12.2018 | 08:58 | 0

Töyhtötiaisella vain vähäistä syysvaellusta

 

Teksti ja kuva Jarmo Vacklin

 

 

 

Vähälumisien ja leutojen talvien vuoksi Pohjois-Suomen lintujen ei ole tarvinnut lähteä ravinnon perässä etelään siinä määrin kuin aikaisemmin. Näin on ollut myös tiaisilla.

Tosin töyhtötiainen on ollut aina todellinen paikkalintu, joka ei ole jättänyt kotipökkelöään kuin äärimmäisessä hädässä.

 

Syysvaellusten jälkeenkin lintu palaa usein kotimetsäänsä. Myös töyhtötiaisen serkulla lapintiaisella ovat syysvaellukset etelään loppuneet lähes tyystin.

Töyhtötiaiset viihtyvät talvisin usein omissa noin 3-6 linnun pikkuparvissa.

 

 

Toisin on pyrstötiaisien, sinitiaisien ja talitiaisien kanssa. Syksyisin näkee muun muassa pyrstötiaisia jopa 20-40 linnun parvissa ja pyrstötiainen onkin lumisina talvina melko riippuvainen ihmisen antamasta ravinnosta. Vaikka aikuisien töyhtötiaisien vaellukset ovat vähentyneet, toki on nuorien lintujen edelleen etsittävä itselleen oma reviiri. Silti lyhyemmät vaellukset etelään ovat samalla vahvistaneet pohjoisia töyhtötiaiskantoja, vaikka esiintymisen pohjoisraja ei ole juuri noussut ylemmäksi muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana.

Töyhtötiainen asettuu muita metsätiaisia herkemmin pönttöön asumaan, joten pöntötyksellä

linnusta saa mukavan naapurin.