4.07.2018 | 12:18 | 0

Uudistuneen PS Kemin tavoitteena Veikkausliigassa säilyminen

 

Valmennukseltaan uudistuneen PS Kemin kauden tavoitteena on sarjapaikan säilyttäminen Veikkausliigassa eli sijoittuminen vähintään 10:nneksi.

 

– Valmentajavaihdokseen päädyttiin, koska sarjasijoitus ja urheilullinen menestys eivät olleet seurajohdon ennen kauden alkua asettamia tavoitteiden mukaisia, sanoo toimitusjohtaja Jarkko Ruhanen.
Ruhanen painottaa, ettei kukaan vie Jari Åhmanilta hänen saavutuksiaan, eikä sitä kaikkea valtavaa työmäärää mitä hän valmennustiimeineen on seuran eteen tehnyt.

– Tämmöinen ei ole koskaan helppo, eikä sitä tehdä pikaistuksissaan, eikä kevyin perustein. Päätös oli kova, mutta niitäkin pitää ja uskaltaa joskus tehdä, Ruhanen muotoilee.

Hänen mukaansa otollista ajankohtaa ei moiselle päätökselle juuri ole, mutta nyt se oli tehtävä, vaikka joukkueen peli kehittyi, mutta ei näkynyt tuloksissa.

– Jos olisimme odottaneet vaikkapa vielä viisi kierrosta, tilanne olisi saattanut olla vielä hankalampi, Ruhanen aprikoi.

 

 

”Ootsin” jälkeen valmennusvastuun ottaa 44-vuotias David Hannah ja hänen aisaparikseen tulee toinen skotlantilainen, Jordan Tait (39), jotka johdattavat PS Kemiä jo meneillään olevalla etelän kiertueella, jonka aikana joukkue kohtaa keskiviikkona Helsingissä HJK:n ja lauantaina Turussa TPS:n.
Joukkue on jo matkustanut Saloon, jossa ohjelmassa on pienimuotoinen leiri, josta joukkue käy keskiviikkona pelaamassa Helsingissä ja palaa pitämään palauttavat treenit ja valmistautumaan TPS:n kohtaamiseen. Reissussa on mukana 16 pelaajaa.

 

Jari Åhmanin ohella seuran valmennustiimistä poistuivat Jari Pyykölä ja fysiikkavalmentaja Markku Lappalainen. Janne Olsen jatkaa maalivahtivalmentajana, Tuomo Könönen joukkueenjohtajana sekä Ilkka Nisula ja Pasi Rauta huoltajina.

– Könösen kanssa käydään vielä keskustelua siitä, millä tavoin hän voisi tukea joukkueen valmennusta oman toimensa ohella, Ruhanen mainitsee.

– Jordan Tait tulee ottamaan vastuuta myös fysiikkavalmennuksesta. Lisäksi olemme sopineet Fysio-Kemin kanssa – joka on merkittävä ja pitkäaikainen yhteistyökumppanimme, että heidän kanssaan lähdetään rakentamaan lisää tukitoimia joukkueelle voimaharjoittelusta ravintopuoleen, Ruhanen kertoo.

 

 

Ruhasen mukaan uusi valmennus on jo uudistanut joukkueen toimintatapoja.
– David Hannah on vetänyt harjoitukset sunnuntaiaamusta lähtien. Pelireissuille lähtiessä joukkueella oli aiemmin tapana käydä yhdessä aamupalalla ja lähteä sieltä reissuun. Nyt aamulla kokoontuminen oli kopilla, vedettiin aamutreenit, jonka jälkeen joukkue lähti tien päälle aamiaisen kautta.

 

 

PS Kemi kartoittaa myös koko ajan mahdollisia uusia pelaajia 10. heinäkuuta avautuvaa siirtoikkunaa silmällä pitäen. Kemiin saapuu runsaat puolenkymmentä pelaajaa, joiden kanssa on sovittu kymmenen päivän testeistä. Testipelaajat edustavat useita eri kansallisuuksia, heitä tulee mm. Venäjältä, Makedoniasta, Kanadasta ja Australiasta.

– Toivomme, että heidän joukostaan löytyy pelaajia, joiden kanssa sopimus kannattaa allekirjoittaa. Tarkoitus on saada selviä vahvistuksia, ei penkintäyttäjiä, jotka olisivat vain nimiä listassa. Tiedämme millaisia toiveita valmennuksella on ja jokaisen mahdollisen uuden pelaajan on tuotava joukkueeseen jotain lisää, Ruhanen painottaa ja lisää, että tällä tietämällä nykyisestä joukkueesta kukaan ei ole siirtymässä muualle.

 

Uusi päävalmentaja David Hannah on suorittanut muun muassa UEFA:n A-valmennuslisenssin. Myös Jordan Tait on suorittanut saman kurssin. Molemmilta puuttuu toistaiseksi Veikkausliigavalmentajalta vaadittava UEFA PRO-lisenssi. Palloliiton säännöissä on siirtymäaika, jonka puitteissa seura hakee Hannahille poikkeuslupaa. Hannah on hakeutumassa kauden jälkeen Skotlannissa alkavalle UEFA PRO -kurssille.

– Palloliiton sääntöjen mukaan seuralla on 60 päivää aikaa toimia asiassa, PS Kemin puheenjohtaja Antti Pasanen valaisee.

 

David Hannah (syntynyt 4. elokuuta 1973) pelasi peliurallaan keskikentällä. Hän aloitti uransa Dundee Unitedissä 1990, siirtyi Skotlannin suurseura Celticiin vuonna 1996 kahdeksi vuodeksi ja palasi Dundee Unitediin vuosiksi 1999-2002. Sen jälkeen hän edusti useita muita skottiseuroja, kuten Ross Countya ja St Johnstonea sekä pelasi Kyproksella, Englannissa ja Islannissa.

 

Hannah edusti upealla urallaan myös Skotlannin alle 21 vuotiaiden maajoukkuetta. Hän voitti pelaajaurallaan kaikki kolme suurta titteliä Skotlannissa – Skotlannin Cupin ja Valioliigan mestaruudet Dundee Unitedissa ja Celticissä liigacupin yltäen maansa pelaajalegendojen kastiin.

 

Valmentajana Hannah on työskennellyt Skotlannin kolmosliigan Montrose’ssa ja Islannin kolmosdivisioonan Einherjissä 2011- 2012. Sen jälkeen ennen Kemiin tuloaan hän on työskennellyt eri tehtävissä jalkapallon parissa Kanadassa, muun muassa kehitysjohtajan vakanssilla.

 

Niin ikään tunnustettuihin skottiliigapelureihin lukeutuva Jordan Tait on puolestaan urallaan toiminut Skotlannin alle 21- ja sitä nuorempien ikäluokkien maajoukkueiden skouttina ja valmentanut junioreita useissa eri skottiseuroissa.  Pelaajauransa 27.9.1979 syntynyt Tait aloitti Newcastlessa vuonna 1996. Englannissa hän edusti myös Oldhamia ja Darlingtonia, Skotlannissa Arbroathia, Ross Countya, Ayr Unitedia ja St. Johnstonea.